Al sinds dat ze klein was werd ze door haar ouders ondergedompeld in de kunst. Nu is ze al 10 jaar eigenaresse van de galerie van slagmaat. Mariëtte van Slagmaat presenteert regelmatig culturele evenementen binnen Woerden en is nu dit jaar een kanshebber voor de Cultuurprijs Woerden 2017.

“Ik ben zeer vereerd met de nominatie. Vooral omdat het niet mogelijk is om jezelf aan te melden voor deze prijs. Anderen moeten dat voor je doen. Mensen uit Woerden hebben mij voorgedragen, wat al een hele eer was, en dan ook nog eens genomineerd worden door de jury. Dat vind ik erg leuk!

In mijn galerie exposeer ik verschillende schilderijen en beelden. Alle kunst die ik exposeer is meestal modern en gemaakt door kunstenaars van buiten de regio, om zo de Woerdenaren kennis te laten maken met iets anders dan regionale kunst. Wat ik zo mooi vind aan kunst is dat het mensen met elkaar in gesprek laat komen. Iets hoeft niet persé altijd mooi gevonden te worden, als het maar verbindt. Daarnaast is kunst ook gewoon mijn noodzaak. Eten, Drinken en Kunst.”

Nu bent u genomineerd voor een cultuur prijs. Cultuur is niet alleen maar kunst, doet u ook dingen gerelateerd aan de cultuur?

Ik hou van organiseren. Zo ben ik actief in het bestuur van het cultuur platform Woerden. Ook ben ik initiatiefnemer van een aantal culturele evenementen in Woerden zoals ‘het Leidsestraatweg achter de voordeur’ project, waarbij  we bewoners van de Leidsestraatweg hebben gefotografeerd en de foto’s hebben opgehangen voor de ramen van de huizen. Of ‘Vrouwen voor Woerden’ waarbij we vrouwen vragen om het levensverhaal van andere vrouwen te vertellen tijdens een voorstelling in het klooster, dit allemaal in het kader van de dag van de vrouwen rechten.

Ik vind de concurrentie goed gekozen. Ze hebben een hele goede keuze gemaakt. Met de Kult Kompagnie werkte ik al jaren samen. Zo organiseerde we voorheen samen Nachtcultuur. Nachtcultuur is een festival waarbij er leuke optredens gehouden worden op onverwachte locaties. Zo heb ik vorig jaar een compleet orkest geregeld, maar ook een klassiek opgeleide man die recent Jazz had ontdekt en zodoende samen met een twee andere artiesten Jazz aan het jammen waren.

Het kunstpark ken ik van het jaarlijks daar aanwezig zijn. Afgelopen jaar heb ik eindelijk een keer kunnen rondlopen in plaats van achter een kraampje staan en wat ik heb gezien was echt geweldig. Kunstprojecten over verschillende culturen, activiteiten voor Jong en Oud en lekkere hapjes uit verschillende nationaliteiten.

Als laatst maar zeker niet het minst: Gerrit Luidinga. Meneer Luidinga betekent veel in de Woerdense cultuurwereld op het gebied van organisatie maar ook op het gebied van kunst. De afgelopen paar jaar heeft hij gewerkt aan het publiceren van geheime gedichten. Ik vind deze zo mooi dat ik ze zelfs verkoop in mijn galerij.

Als laatste wil ik nogmaals zeggen dat ik mij enorm vereerd voel door de aanmelding voor deze prijs. We zullen er voor duimen!”