‘’Graag een applaus voor prinses Cherlinde! Hiermee is de ijsbaan officieel geopend!’’, wordt er door de intercom geroepen. ‘’Iedereen mag vanavond gratis op de baan!’

Voor de achtste keer ligt er dit jaar weer een ijsbaan op het Kerkplein in Woerden. Veel vrijwilligers en sponsoren zorgen er ook dit jaar voor dat de ijsbaan weer opengaat. Na schooltijden en in de avond is de schaatsbaan geopend voor jong en oud.

‘’Voor die kinderen de baan op gaan drinken we nog ergens een neut, hoor!’’ roept een moeder naar haar man. De kinderen sjokken er een beetje teleurgesteld achteraan. Ze willen eigenlijk de baan al op maar zullen toch echt nog een halfuurtje moeten wachten. Zij zijn niet de enige die ongeduldig zijn. In de Zopietent, een pop-upbar naast de ijsbaan, staan de kinderen in de rij voor een warme chocomel. ‘’Dit is de mooiste tijd van het jaar, ondanks het weer is het zoals ieder jaar gezellig’’, aldus barman Jens de Groot. Het sneeuwt zachtjes en op de achtergrond staat All I Want For Christmas op, een paar zingen zachtjes mee.

Voordat de ijsbaan officieel geopend wordt, gaat prinses Cherlinde nog optreden. Ze komt op en neemt midden op de baan plaats. Kinderen staan tegen de reling van schaatsbaan aangeplakt, zodat ze de prinses van zo dichtbij mogelijk kunnen zien.  Met een prachtig glimmende jurk en een mooie tiara op heeft de prinses iets betoverends, al ziet het er wel koud uit zo in die jurk. Onder de prachtige kerstverlichting van de ijsbaan zingt ze veel liedjes van Disney en de kinderen zingen uit volle borst mee. Het liedje van Frozen, Laat Het Gaan mag ook zeker niet ontbreken.

De meeste kinderen hebben hun schaatsen al aangetrokken, zodat ze zo snel mogelijk de baan op kunnen. Een paar komen met wat moeite de baan op, het is toch weer even wennen zo op dat ijs. Na een paar pogingen vinden de meeste hun evenwicht, anderen zorgen dat ze zo snel mogelijk een steunpinguïn te pakken krijgen.

Sommige kinderen wachten nog heel even voor ze het ijs op gaan, er is namelijk nog een fotomoment met de prinses. Erg zenuwachtig staan ze in de rij, maar als het moment daar is en ze de prinses dan eindelijk kunnen ontmoeten is de spanning gelijk weer weg.  De prinses geeft nog een knuffel aan de kinderen en gaat met ze op de foto.

Terwijl de eerste kinderen zich op het ijs begeven, staan ouders bezorgd aan de kant naar hun kinderen te kijken. ‘’Pas je wel op! Houd je goed vast!’’, roept een moeder naar haar zoon. ‘’Ja mam, ik kan best wel schaatsen hoor’’, krijgt ze als antwoord. De meeste ouders besluiten ook maar te gaan genieten van een warme Glühwein en laten de kinderen hun gang laten gaan.