De tweede kamer wil statiegeld op blikjes. Vorig jaar werd al bekend dat de tweede kamer nadenkt over statiegeld op kleine flesjes, maar daar komen nu dus ook blikjes bij.

Woerden doet er alles aan om zo schoon mogelijk te zijn. Zo zegt Madelon Dijkstra, team afval & reiniging: “In Woerden zijn ook veel zwerfvuilambassadeurs (volwassenen en kinderen) actief. Zij rapen zwerfvuil op, bijvoorbeeld tijdens het wandelen.” Ook doet Woerden mee met Nationale opschoondag, een initiatief van Nederland Schoon.

Gemeente Woerden ziet dit plan wel zitten. Sinds 2018 is de gemeente namelijk aangesloten bij de statiegeldalliantie. De Statiegeldalliantie vraagt organisaties zich aan te sluiten en zich te scharen achter de doelstelling statiegeld in te voeren op kleine flesjes en blikjes. Dit is besloten tijdens de raadsvergadering op 30 november 2017. Woerden volgde hiermee het voorbeeld van onder andere Hengelo, Utrecht en Breda.

De inmiddels overleden wethouder Hans Haring zegt over de statiegeldalliantie: “Hoe meer afval er gescheiden wordt, hoe beter. Als het afval meteen bij het inleveren goed wordt geselecteerd op materiaalsoort maakt dit hergebruik veel makkelijker. De gemeente Woerden maakt zich sterk voor een circulaire economie en statiegeld is een onmisbare schakel hierin. Ook is het voor een schone stad belangrijk zwerfafval te voorkomen. En statiegeld invoeren werkt dan! Het voorkomt dat afval terecht komt waar het niet thuis hoort en schadelijk is, zoals de zee. Het invoeren van statiegeld op blikjes en flessen is een onmisbare stap naar het verminderen van (rest)afval en een schonere aarde.”

Als het aan gemeente Woerden ligt komt er statiegeld op blikjes. Als alles goed gaat is komt er in 2022 daadwerkelijk statiegeld op blikjes.