“Ik ga twee uren lang funky shit voor jullie draaien!” vertelt Gerard met een brede glimlach bij het beginnen van zijn set. De aanwezigen reageren met gelach en hier en daar een overweldigende kreet van enthousiasme. Na enige aarzeling betreden een aantal bezoekers de dansvloer. Ekdom krijgt gelijk de voetjes van de vloer met California Love, een klassieker die bij het thema van de avond lijkt te passen. Achterin de zaal wordt zowel alcohol als water verkocht: het blijft tenslotte een doordeweekse dag. Echter lijkt de sfeer er even goed in te zitten als een zaterdagavond.

Het Rie Theater is een eigenzinnig theater, dat haar deuren 24 november 2017 opende. De eigenaren streven naar een uniek café, dat met niets anders te vergelijken is. Na eerdere successen als ‘Nachtsessies’  en een singer-songwriter avond, was het nu de beurt aan ‘danseRIE’. Er worden verschillende artiesten uitgenodigd in het Rie Theater. Zo opende Spinvis de deuren 24 november met zijn eigenzinnige en unieke speelwijze, staat Jan Kanis op het programma en komt er binnenkort de band ‘Steampower’ optreden. Naast muziek is er ook nog ruimte voor theater, films en dichters.

Nadat Ekdom zijn set om acht uur aftrapte, begint de dansvloer rond kwart voor 9 bomvol te raken. Ekdom blijkt een man van zijn woord: de funky beats galmen door het gezellig opgemaakte Rie Theater. De mensen die wat later binnen druppen hebben geen moment de kans om de avond rustig te beginnen. Ze worden om de hals gevallen door vrienden en bekenden, krijgen een glas wijn (of een glaasje prik) in hun hand gedrukt en worden vervolgens de dansvloer mee op gesleurd.

Eigenaar Marcel Fokker geniet zichtbaar. Hij maakt met veel van de bezoekers een praatje, doet regelmatig zelf een danspasje op de dansvloer en zorgt voor het nodige management door af en toe de bediening achter de bar bij te springen. Tijdens zijn opening van de avond laat hij dan ook zijn waardering blijken. “Ik vind het fantastisch om te zien dat er zo veel vrienden en bekenden zijn gekomen. Het heeft even geduurd, maar we zijn nu toch echt los met ons Rie Theater. Een speciaal bedankje naar de vrouw helemaal achterin, mijn moeder, waar het theater naar vernoemd is: Rie!”

Waar de danspasjes aan het begin van de avond nog enigszins bescheiden waren, krijgt de avond steeds meer een jaren negentig-sfeer. De danspasjes krijgen steeds meer flair en doen het handjevol jongeren verbaasd opkijken. Verschillende bezoekers bezwijken onder de druk en hebben hun watertje inmiddels ingeruild voor een pilsener of een wijntje, mannen die eerder bescheiden aan de rand van de dansvloer braaf mee knikten op de muziek hebben inmiddels hun plaats op de dansvloer ingenomen. Een ding is zeker: Gerard Ekdom heeft de mensen aan het swingen gekregen.