WOERDEN – De gemeente Woerden heeft de afgelopen maanden 26 vrachtwagens vol exotische waterplanten uit de watergangen in Snel en Polanen gehaald. Deze waterplanten zijn in de watergangen gekomen doordat mensen ze daarin hebben gegooid. Het schoonmaken van de sloten heeft veel tijd en moeite gekost.

De gemeente is bang dat mensen deze planten in de watergangen van Snel en Polanen hebben gegooid. Het verwijderen van het ongelijkbladig vederkruid is een enorme opgave. “Het verwijderen van het ongelijk bladig vederkruid is kostbaar omdat het een erg tijdrovende klus is: de hele plant wordt los gespoeld en op de slootkant gezet,” zegt wethouder de Weger, verantwoordelijk voor water en waterbeheer. “Een klein stukje waterplant dat achterblijft is binnen een paar maanden weer een hele plant. En dat willen we voorkomen. Na maanden hard werken zijn de sloten van Snel en Polanen nu schoon. Het is nu zaak om dit zo te houden. Een exoot hoort niet in de sloot, maar in de groene container.”

Dit probleem doet zich niet alleen voor in Woerden, maar ook in andere gemeenten, waaronder Houten, IJsselstein en Leidsche Rijn. De kosten voor het verwijderen van de waterplanten lopen op tot in de tonnen voor de verschillende gemeenten. Ook zijn er andere exotische planten gevonden naast het ongelijkbladig vederkruid, met als voorbeeld de waterwaaier en de waterteunisbloem. Op het moment dat het flink begint te regenen, kunnen de sloten het water niet meer afvoeren. Tevens is het slecht voor de vissen en andere dieren die in het water leven.

De gemeente roept daarom haar inwoners op om geen planten meer in de sloten te deponeren, maar gewoon in de groene container te stoppen.