Hij is pas 19 geworden, heeft al sinds kleins af aan een liefde voor de politiek en kan de komende gemeenteraadsverkiezingen ‘Het jongste raadslid dat Woerden ooit gekend heeft’ worden. Florian van Hout vertelt over zijn interesse in het vak, en wat hij als aanstormend raadslid moet en zal veranderen in Woerden.

De interesse in de politiek kwam bij Florian al vroeg. Toen hij 11 jaar was, zag hij hoe Mark Rutte bezig was met zijn eerste kabinet. “Ik ging dat jaar in de vakantie naar Den Haag toen Mark Rutte formatiegesprekken aan het voeren was. Als 11-jarig jochie had ik natuurlijk geen idee wat er daar op het binnenhof precies gebeurde, maar ik vond het allemaal al wel héél interessant.” Toen hij in de vierde klas op het Minkema College stage moest lopen, wist hij gelijk waar hij voor moest kiezen. “Ik wilde natuurlijk heel graag stage lopen bij de VVD fractie in Woerden, alleen stonden die niet op de stagemarkt. Toen heb ik ze zelf maar gemaild met de vraag of ik er stage kon lopen. Dat vonden ze ontzettend leuk, toen ben ik eigenlijk blijven hangen, en werd ik uiteindelijk benoemd tot fractieassistent”

Dat ik me dan ‘Het jongste Woerdense raadslid ooit’ mag noemen, vind ik niet zo belangrijk.

Al vanaf het prille begin was het voor Florian duidelijk welke partij hij moest kiezen. “Toen ik een beetje geïnteresseerd raakte in de politiek, had ik al vrij snel door dat de VVD de partij was waar ik me thuis voelde. In die zin ben ik in een goede tijd geïnteresseerd geraakt omdat Mark Rutte toen net zijn eerste kabinet formeerde en je de partij overal zag. Daarnaast koos ik de VVD omdat ik geloof dat mensen het beste in hun eigen kracht staan als ze zelf kunnen kiezen hoe ze hun leven het beste kunnen inrichten. In mijn ogen heeft iedereen veel talenten. Ik denk dat je een hele mooie samenleving kunt bereiken als je de ruimte krijgt om wat met die talenten te doen en om het maximale uit jezelf te halen. En dat is ook waar de VVD voor staat”

Florian werd afgelopen december 19 jaar. Als derde op de gemeenteraadsverkiezingen lijst kan hij daarom het jongste raadslid in Woerden ooit worden, maar bij de jonge politicus gaat het niet om die titel. “Dat ik me dan ‘Het jongste Woerdense raadslid ooit’ mag noemen, vind ik niet zo belangrijk. Waar het mij om gaat, is dat er dan eindelijk iemand in de raad zit die de leeftijdscategorie 18 tot 25 vertegenwoordigt. Nu is dat nog niet het geval, en dat is jammer want we hebben namelijk best veel jongeren in onze gemeente. Andersom is het ook jammer dat veel jongeren niet geïnteresseerd zijn in de politiek.

Als Florian in maart daadwerkelijk raadslid wordt, verandert er veel voor de fractieassistent. Maar daar is hij op voorbereid, net als zijn plannen en ideeën over wat er moet gebeuren met Woerden. “Als ik raadslid word, kan ik eindelijk zelf ook mee beslissen waar we heen gaan met Woerden. Ik zou me dan bezig willen houden met veiligheid en de openbare orde, omdat ik daar vanuit mijn studie nog wat mee kan. Ook zaken die betrekking hebben op jongeren, onderwijs en huisvesting vind ik belangrijk. Verder wil ik vooral laten zien dat de gemeentepolitiek niet alleen voor ouderen is. Zo hoop ik dat er jongeren zijn die zien dat politiek niet alleen iets is voor oude mannen in grijze pakken haha! Lokale politiek draait namelijk juist om dingen uit het dagelijks leven. Ook voor mensen van jonge leeftijd, omdat politiek vaak over hun toekomst gaat. En natuurlijk zet ik me niet alleen in voor jongeren, en heeft leeftijd ook niets met kwaliteit te maken, want de meeste raadsleden doen ongeacht hun leeftijd geweldig werk. Maar het laat wel zien dat ook jonge mensen onderdeel zouden moeten zijn van die lokale politiek”

Ik denk dat wij als VVD goed de verantwoordelijkheid kunnen dragen om Woerden te kunnen besturen

Ook hoopt hij ooit nog de landelijke politiek in te gaan, maar dat is volgens Florian nu niet het belangrijkste. “Natuurlijk zou ik het ontzettend leuk en een ongelofelijke eer vinden als ik ooit in de landelijke politiek zou mogen stappen. Daarnaast lijkt het me misschien nog leuk om iets te doen met mijn studie rechten, maar de politiek zit er toch al van jongs af aan in, het zal dus net even zijn hoe het allemaal loopt. Misschien kan ik beide combineren, maar daar ben ik nu nog niet echt zo veel mee bezig, want eerst ga ik maar eens mijn best doen om er in Woerden een mooie vier jaar van te maken!

Florian schat de kansen voor de VVD bij de komende verkiezingen voorzichtig optimistisch in. “We hebben in de geschiedenis altijd 4 of 5 zetels behaald, alleen in 2014 zijn we gehalveerd van 6 naar 3. Ik hoop natuurlijk dat we terugkomen op dat niveau van 6, dat zou heel erg mooi zijn. Dus we gaan er alles aan doen in de campagne om dat te laten lukken! Ook denk ik, dat wij als VVD, goed de verantwoordelijkheid kunnen dragen om Woerden te kunnen besturen”

Daarnaast verwacht hij dat het CDA het de komende verkiezingen weer goed gaat doen door de ‘gigantische’ achterban die ze hebben. En wat de groeiende trend van populistische partijen als Forum voor Democratie en de PVV betreft zal, volgens Florian, die trend in Woerden wel meevallen. “Ik denk niet dat partijen als de PVV en FvD in Woerden een gevaar zullen vormen voor andere partijen, al heeft Baudet wel opgeroepen om alleen op lokale partijen te stemmen. Dat is onnodig en misschien zelfs onverstandig, omdat wij als VVD in Woerden ook een lokale partij zijn. Dat je ook mensen in de Tweede Kamer hebt zitten, betekent niet dat je geen lokale partij meer bent of kunt zijn”

In Woerden doen dergelijke populistische partijen niet mee. Wel had Florian verwacht dat ze het in een gemeente als Woerden ook goed hadden gedaan. “Er zijn veel kiezers die bijvoorbeeld landelijk op FvD of de PVV hebben gestemd en dat nu voor het eerst ook in hun eigen gemeente kunnen doen. Als ze in Woerden ook mee hadden kunnen doen, zouden ze om precies die reden ongetwijfeld stemmen hebben gekregen. Wat we hebben gezien door de enorme groei van de PVV en recentelijk FvD, is dat veel mensen ontevreden zijn over de politiek. De politiek staat namelijk steeds verder van de mensen af. Dat vind ik een groot probleem en daarom moeten politici met een oplossing komen”

Volgens Florian is er één heel belangrijk punt waarom de VVD echt de gemeenteraadsverkiezingen zou moeten winnen. “Je ziet dat de uitdaging ligt bij waar woerden voor staat, niet alleen het bouwen van huizen en het vertrouwen in de politiek, maar ook op het gebied van duurzaamheid en veiligheid. In hoe de partijen over deze onderwerpen denken zit niet veel verschil, behalve één punt die ik heel belangrijk vind. Je hebt namelijk partijen die heel lang kunnen praten over hoe ze iets gaan doen, of die alleen maar schreeuwen langs de lijn. Maar je hebt ook partijen van aanpakken, van mensen die doen, die de mouwen opstropen en aan de slag gaan, en dat is de VVD.