Na drie en een half jaar wethouderschap verlaat Margot Stolk het Woerdense College. Haar loopbaan in de lokale politiek begon in Vianen, waar ze zeven jaar werkzaam was als raadslid en vervolgens twaalf jaar als wethouder. Uit haar politiek rijke verleden komt natuurlijk de volgende vraag: Waarom doet u al zo lang mee in de lokale politiek?

In haar vroegere jaren studeerde ze Sociologie aan de Universiteit Utrecht wat ze heden ten dagen nog steeds gebruikt in haar werk. Haar opvattingen over de gemeente politiek zijn vooral dat het belangrijk is dat het goed gaat met de gemeente waarin je woont, leeft en werkt. Ondanks dat gevoel van belang gaat ze eind december stoppen met haar werkzaamheden als wethouder. Waarom heeft u deze beslissing genomen?

“In mijn portefeuille doe ik ook veel met mensen, want ik zit hier voor de inwoners. Ik ben veel bezig met inhoud van onderwerpen en inwoners. Wat je merkt is dat als je met inwoners iets maakt, bijvoorbeeld het speelplan, de gemeenteraad daar kennis van neemt en het plan volledig steunt – tot ze in de begroting ons budget halveren.

Ik zit hier voor de inwoners

Dit is een voorbeeld voor mij dat het niet meer om de inwoners en inhoud gaat, maar om procedures en processen. Dat wil ik niet. Dan kan ik wel nog een paar maanden aanhouden, maar dat is zinloos want ik ben de kop van jut en daar heb ik totaal geen zin in. Vandaar dat ik er dus mee stop.”

De raad heeft de laatste tijd erg veel kritiek op uw werkzaamheden. Hoe gaat u hiermee om?

“Als ik kritiek krijg op inhoudelijke stukken vind ik kritiek prima, maar als het gaat over processen en procedures dan heb ik daar erg veel moeite mee. De raad is je baas en je moet gewoon met goede voorstellen komen. Eén keer per jaar wordt er een begroting gemaakt en daar moet aangehouden worden. De raad gaat niet over de uitvoering van projecten, maar over het eindresultaat. Hoe ik daar kom is natuurlijk aan mij als uitvoerende macht. Kritiek op hoe het eindresultaat er is gekomen is dus voor mij lastig.”

Het meest recente project waar u commentaar op heeft gekregen is de jaarlijkse Koeiemart. Hoe kijkt u naar deze kritiek?

“Er is inderdaad kritiek op mij over de Koeiemart. Mijn analyse, er loopt een onderzoek dus ik weet niet of deze klopt, is dat normaal gesproken er elk jaar dat je de koeiemart organiseert wel gedoe is. In een tijdsduur van anderhalf uur moeten er 350 kramen opgezet en gevuld worden. Daarvan komt altijd gedoe.’’

Wat zou een reden kunnen zijn voor waarom er nu wel veel vragen worden gesteld over de Koeiemart?

“De verkiezingstijd is begonnen en ik denk dat de aandacht van de raadsleden mede hierdoor komt. De Koeiemart gaat elk jaar zoals het gaat en normaal gesproken evalueren we dat achteraf. Door de vergrote aandacht van de media en raadsleden moeten de organisatie van de Koeiemart en ik ons verdedigen zonder dat we hebben geëvalueerd. Ik heb die behoefte om mijzelf te verdedigen helemaal niet. Tuurlijk zijn er dingen fout gegaan, maar dat is elk jaar zo. Ik kan me niet voorstellen dat je zo’n grootschalig evenement organiseert zonder dat er ook maar iets mis gaat.”

In de afgelopen vier jaar heeft u veel gedaan voor de gemeente Woerden. Wat is in uw perspectief hetgeen waar u het meest trots op bent?

“Inwoners staan centraal, die weten wat ze willen. Deze mensen leven, wonen en werken in Woerden, dus dit zijn de mensen waar we naar moeten luisteren. Achter je laptop bedenken hoe het moet gaan gebeuren leidt niet tot bestuurlijke oplossingen omdat de inwoners ontbreken. Het betrekken van inwoners in processen en het horen wat ze willen dat is eigenlijk waar ik het meest trots op ben.”

naast de dingen die u in de vier jaar als wethouder heeft gedaan waar u trots op bent, heeft u ook dingen gedaan waar veel kritiek op is geweest. Wat is voor u het project waar u het minst trots op bent?

“Ik ben niet trots op de doorstroom maatregelen in Woerden-West. Dat is een politiek dossier wat nu nog open ligt. Dit dossier had ik graag gesloten willen hebben. Door wisselingen van projectleiders en vleermuizen in de bomen rondom waar er gewerkt wordt, is er helaas veel vertraging ontstaan. Ik vind het verschrikkelijk +dat ik dat niet af kan maken.”

Het verleden vertelt meestal veel over het heden en de toekomst. Hoe gaat uw toekomst eruit zien na uw vertrek bij de gemeente?

“Ik weet nog niets over de toekomst. Binnenkort ben ik hier weg en dan mag ik eerst drie maanden een beetje bijkomen. Daarna moet ik weer gaan solliciteren en dan zullen we wel zien wat er voorbij komt. In een grote organisatie werken is denk ik niet iets wat ik zie zitten, maar ergens een klus aannemen of mensen ergens uit helpen, prima! Stel dat zo’n klus een tijdje invallen bij een andere gemeente is, dan is dat ook goed. Ik wacht wel af.”

Heeft u nog iets wat u kwijt wilt?

“Ik vind het jammer van de media dat ze bepaalde dingen soms zo negatief belichten. De vraag is dan meestal of de vork wel in de steel steekt zoals het geschetst wordt door de media, want alles wat in de krant staat is voor de lezers meestal de waarheid. Hierdoor moet ik mijzelf verdedigen, terwijl ik best wel verhaal heb over waarom de dingen gelopen zijn zoals ze gelopen zijn. Dat verhaal kan ik nu niet meer kwijt want dat wijkt af van wat er in de krant staat. Ik vind dat soms wel moeilijk.” Zegt mevrouw Stolk met een brok in haar keel.