Nog geen drie maanden geleden werd Monique Verheyen door lokale partij Sterk Woerden gevraagd fractie assistente te worden. Hoewel ze, zoals ze zelf eerlijk toegeeft, ‘de politiek altijd een beetje meed’, is ze nu sinds drie maanden fractie assistente. Vanwaar deze keuze?

Al meer dan twintig jaar realiseert Monique unieke speel-, sport- en ontmoetingsplekken met haar stichting Ruimte voor Spelen. Zo is er in 2010 in samenwerking met de gemeente besloten het skateplein ‘Deelen’ te herinrichten. Vanuit de gemeente kwam het voorstel om een jongerenontmoetingsplek bij de skatebaan te plaatsen. Toen ging er bij Monique een belletje rinkelen. “Ik was het niet met dat idee eens. De jongeren en de skaters zijn twee compleet andere disciplines. Desondanks is er uiteindelijk toch door de gemeente besloten om de jongerenontmoetingsplek bij de skatebaan te plaatsen. Vanaf dat moment werd de skatebaan vernield en werd de plek ook erg onaantrekkelijk.”

Niet veel later werd Monique gevraagd een ander project te begeleiden. “Toen dacht ik: dan ik ga meteen wat aan die jongerenontmoetingsplek doen.” Bouwer en ontwerper Ger de Wilde ontwierp een nieuw plan voor de locatie en Monique zamelde met hulp van Stichting de VSBfonds en bedrijven geld in om haar plan te realiseren. Toen uiteindelijk al het geld voor de herinrichting van het skateplein bij elkaar was gesprokkeld, realiseerde Monique zich dat er nóg een probleem was: er moest een bouwvergunning komen voor de jongerenontmoetingsplek. “En ook dat kost weer geld”, zegt ze terwijl ze een diepe zucht uitblaast. “Dat was voor mij echt de druppel die de emmer deed overlopen. Ik besloot een brief naar wethouder Stolk te schrijven en die heeft me mijn gelijk gegeven en me heel erg ondersteunt. We hebben toen met hulp van de gemeente de jongerenontmoetingsplek kunnen realiseren en daar ben ik ontzettend blij om.”

De politiek moet mensen met initiatieven steunen

De hulp van Margot Stolk kwam voor Monique uit een onverwachte hoek. “Ik zag de politiek nooit als partner die mij kon helpen”, geeft ze toe. “Uiteindelijk”, vervolgt ze, “heeft Sterk Woerden mij gevraagd om fractie assistente te worden van de partij. Dat vond ik ontzettend leuk! Sterk Woerden vindt namelijk, net zoals ik, dat de politiek mensen met initiatieven moet ondersteunen.” Monique heeft echter niet meteen ja gezegd toen Margot haar vroeg lid te worden van de lokale partij. “Ik ben echt een gevoelsmens”, legt ze uit, “ik wilde eerst even voelen hoe het er in de partij aan toe ging.” Hoe langer de fractie assistente bij de partij zit, des te blijer ze is met haar keuze. “Sterk Woerden is namelijk echt een partij voor Woerden.” Wel moet ze toegeven dat dat ook zo zijn nadelen heeft. “We hebben niet zoveel geld als bijvoorbeeld een D66, maar we doen het wel met onze eigen kracht.”

Over haar keuze om lid te worden van lokale partij Sterk Woerden is Monique helemaal tevreden, hoewel ze wel een beetje gek wordt van alle regeltjes. “We zijn zo overgereguleerd. Er wordt zoveel opgeschreven, maar ik vraag me af wat er nou daadwerkelijk wordt gedaan.” Door zelf in de politiek te gaan zitten, hoopt Monique de processen van de gemeente beter te kunnen begrijpen. “Als ik zelf de processen van de gemeente beter begrijp, dan kan ik dat ook beter vertalen naar de inwoners”, legt ze uit. “Het lijkt me zo fijn om het contact met de inwoners te kunnen verbeteren. Er is vaak nog zoveel onduidelijkheid bij de inwoners. Naar mijn mening mag er veel meer uitgelegd worden waarom de gemeente bepaalde keuzes maakt”, aldus Monique.

Er wordt zoveel opgeschreven, maar ik vraag me af wat er nou daadwerkelijk wordt gedaan

Dat Monique in eerste instantie een beetje sceptisch was over de politiek, dat geeft ze zelf ook wel eerlijk toe. “Twintig jaar geleden had ik ervoor gezorgd dat er een nieuwe speeltuin werd gebouwd in Harmelen. De Harmelense burgemeester kwam toen naar me toe en vroeg me waarom ik nooit de politiek in was gegaan”, vertelt ze terwijl ze glimlachend terugdenkt aan de herinnering. “Mijn antwoord?”, vervolgt ze, “Als ik de politiek in was gegaan, dan was die hele speeltuin er nooit gekomen, want jullie praten alleen maar!” Ondanks dat Monique meer van de praktische oplossingen houdt, dan van al dat gepraat, gaat ze met positieve moed het nieuwe jaar in. “De politiek is aan het veranderen. Het lijkt me ontzettend gaaf om die verandering mee te maken. Mensen staan steeds meer open voor vernieuwing en dat vind ik oprecht heel erg leuk”, aldus Monique.