Voor Job van Meijeren begon zijn liefde voor politiek al lang geleden aan de ontbijttafel. Daar had hij zijn eerste debat door met z’n ouders te praten over wat er gebeurt in de wereld. ‘’Later toen ik begon aan mijn studie bestuurskunde heb ik besloten echt actief te worden in de politiek.’’

Job van Meijeren is raadslid van het CDA. Met zijn 27 jaar is hij één van de jongste raadsleden. Voor hem is een leefbare samenleving erg belangrijk. ‘’Ik wil echt iets voor de samenleving betekenen.’’

Veel mensen leveren volgens Job een bijdrage aan de samenleving in Woerden. ‘’Iedereen doet dat op zijn eigen manier. De één is actief in het vrijwilligerswerk of is mantelzorger. Ik ben de politiek in gegaan.’’ Job zijn interesses liggen bij openbaar bestuur en het vinden van oplossingen bij maatschappelijke problemen. Dat is een grote drijfveer voor hem om de politiek in te gaan, écht iets kunnen betekenen.

Politiek is niet iets waar hij pas net interesse in heeft, dat hij in groep 7/8 zat volgde hij altijd al aandachtig het nieuws. ‘’Toen ik in groep 8 zat waren de aanslagen van 11 september, daarna de komst van Fortuyn. Dat zijn grote politieke events geweest in Nederland en dat wekte mijn interesse.’’

Mede door een Christelijke opvoeding en de normen en waarden die Job belangrijk vindt past het CDA erg goed bij hem. ‘’Het CDA heeft een paar kernwaarden die ik erg belangrijk vind, zoals rechtvaardigheid. Dat iedereen krijgt wat hij of zij verdient of toekomt. Solidariteit vind ik ook erg belangrijk, zorgen voor wat zwak is.’’

Soms kan het hebben van andere opvattingen zorgen voor heftige discussies. ‘’Het is meer dat je past bij het gedachtengoed van een partij. Binnen het CDA in Woerden hebben wij ook weleens pittige discussies omdat je dingen net anders ziet. Hoe weeg je die belangen en waarden met elkaar af? Dat zijn dingen waar je over nadenkt.’’

Job is voornamelijk actief op het gebied van verkeer en vervoer, wonen en duurzaamheid. ‘’Vorige periode was ik fractie assistent en deed ik meer financiën en veiligheid. Misschien wil ik de volgende periode weer iets heel anders omdat ik het juist leuk vind om heel breed te leren kennen wat er gebeurt. Wat heel leuk is aan deze thema’s is dat het heel dicht bij de mensen staat.’’ Om zich heen ziet hij dat het voor jongeren heel moeilijk is om aan een huis te komen. ‘’Die dilemma’s ken ik heel goed, ook uit mijn eigen vriendenkring.’’

Het is moeilijk om snel een oplossing te vinden voor het tekort aan woningen. De wachttijd voor een sociale huurwoning ligt tussen de 4 en 6 jaar. ‘’Ik vind het heel belangrijk dat er snel nieuwe woningen worden gebouwd in Woerden. Er staat veel in de planning, maar die planning wordt vaak niet gehaald. Daar heb ik me heel erg hard voor gemaakt, dat daar snelheid in komt’’, vertelt hij.

Wonen is niet het enige wat Job wil veranderen in de politiek. ‘’Het is de laatste jaren in de Woerdense politiek erg onrustig geweest. Er zijn vijf wethouders opgestapt en dat heeft best veel impact gehad in het vertrouwen van mensen in de politiek.’’ Voor Job is het belangrijk om dat vertrouwen te herstellen. ‘’Bij moeilijk uitlegbare zaken is het belangrijk dat er echt verantwoording plaatsvindt en dat er niet wordt gewacht tot de storm is overgewaaid en we weer vrolijk verder kunnen.’’

Job vindt het leuk om in de lokale politiek dichtbij de inwoners te staan. ‘’Ik kom mijn kiezers dagelijks tegen in het dorp waar ik vandaan kom. Het CDA is een partij die in Woerden echt geworteld is.’’ In de nationale politiek is dat volgens Job heel anders. ‘’Daar worden thema’s besproken met een veel grotere impact.’’

Het kennen van je stemmers geeft bij Job ook druk. ‘’Het legt snel verantwoordelijkheid bij je neer, want je moet je kiezers elke dag onder ogen kunnen komen. Ik moet aan mezelf de vraag stellen: ‘kan ik dit besluit ook uitleggen?’’’ Job vindt dat je je altijd moet kunnen verantwoorden. ‘’Daardoor ben ik 24 uur per dag, 7 dagen in de week politicus.’’

Voor de komende jaren liggen er grote opgaven klaar voor de partij. ‘’We moeten gaan kijken naar hoe we de zorg betaalbaar houden, hoe we genoeg woningen bouwen, hoe we een duurzame gemeente worden en hoe we de verkeersknelpunten oplossen.’’ Dat is volgens Job niet makkelijk. ’’Hoe ga je dit financieren zonder dat je hele grote schulden hebt die onze kinderen moeten aflossen?’’

Mede door de grote opgaves in Woerden is Job totaal niet bezig met de vraag of hij ooit de nationale politiek in wil gaan. ‘’Ik vind het leuk wat ik nu doe. Er zijn al genoeg beroepspolitici in Den Haag die te weinig van de wereld hebben gezien, maar wel heel goed weten hoe het met andere mensen moet. Dus laat mij eerst nog maar wat meer van de echte wereld zien!’’

In het zijn van raadslid ondervindt Job weinig knelpunten. ‘’Ik zie het juist als waardevol om dit naast mijn gewone werk te doen. Ik moet er niet aan denken dat ik hier volledig voor betaald zou worden. De inwoners gaan dan op een hele andere manier naar je kijken, die zeggen dan: ‘je krijgt er voor betaald en je moet je werk beter doen.’ Dat soort gesprekken voer je volgens Job nu op een hele andere manier. ‘’Voor het geld hoef ik het niet te doen, ik krijg minder dan als ik zou werken voor de Albert Heijn. Daar gaat het helemaal niet om.’’

Job hoeft voor zijn werk geen schouderklopjes van inwoners te krijgen. ‘’Een compliment krijgen is leuk. Vorig jaar ben ik door de HU uitgeroepen tot raadslid van het jaar. Dat vind ik mooi, dat zijn goede prijzen.’’ Job vindt dat je de waardering niet moet halen uit complimentjes. ‘’De waardering zit ook in wat je bereikt en dat je je mag inzetten voor inwoners.’’

Naast zijn baan in de politiek is Job ook adviseur van de gemeentesecretaris in de gemeente Amsterdam. Het hebben van twee banen zorgt dus af en toe voor een hoge druk. ‘’Ik moet een evenwicht zoeken, ik wil ook tijd maken voor mijn gezin. Je moet je prioriteiten kiezen.’’ Zelf denkt hij niet dat hij snel thuis zal zitten met een burn-out. ‘’Ik heb hele lieve mensen om me heen die daarvoor waken.’’

Het is volgens Job fijn om even je hoofd leeg te kunnen maken van de politiek. ‘’Dat doe ik door een goed boek te lezen of even te werken in de tuin. Ik heb een gezin thuis en een kleine dochter. Als ik tijd heb gaan we leuke dingen doen.’’