WOERDEN – Stichting ‘Woerden helpt Roemenië, Oekraïne en Moldavië’ organiseerde een jubileumconcert vanwege hun dertigjarig bestaan. Ruim dertig jaar helpt de stichting, mede door de hulp van vrijwilligers, Roemenië en later ook Oekraïne en Moldavië in het voorzien van het levensonderhoud. Het jubileumconcert vond plaats in het centrum van Woerden, in de Petruskerk op 18 december 2019.

Waarom helpt de organisatie Roemenië, Oekraïne en Moldavië?

Dertig jaar geleden, op de Eerste Kerstdag in 1989, werd de Roemeense dictator Nicolae Ceausescu geëxecuteerd en eindigde de Roemeense Revolutie. ‘Met de dood van de president leek de revolutie in Roemenië ten einde. De problemen waren echter nog niet voorbij. Economisch zat het land aan de grond en de politiek zat helemaal vast’, vermeldt Daan Couwenbergh op  https://isgeschiedenis.nl/nieuws/de-roemeense-revolutie.

‘Na de revolutie kwamen er veel inzamelingsacties en hulpacties in Nederland voor de arme bevolking van Roemenië en omringende landen, maar door de jaren heen nam de hulp steeds verder af. Voor ons blijven Roemenië, Oekraïne en Moldavië landen waar we hulp aan moeten bieden zolang ze dit nodig hebben’, vertelt een vrijwilliger.

‘De stichting is opgericht vanuit en gesteund door de PKN-kerken (Protestantste kerken in Woerden) en de CGK kerk (Christelijke Gereformeerde Kerk) in Woerden, met het initiatief om de situatie van mensen in Roemenië, Oekraïne en Moldavië te verbeteren’, vermeldt www.woerdenhelpt.nl, de website van de stichting.

Het concert

Bij binnenkomst in de kerk kregen alle bezoekers een boekje met het programma van de avond overhandigd, werden we verzocht om ergens te gaan zitten en hoorden we al zacht muziek galmen door de kerk.

Kees Visser, voorzitter van Stichting ‘Woerden helpt Roemenië, Oekraïne en Moldavië’, opende de avond. Hij bedankte iedereen voor het komen, en vertelde in het kort wat de stichting allemaal had bereikt door de jaren heen. Later die avond heb ik hem over de details hiervan gevraagd. ‘Woerden helpt sinds dertig jaar Roemenië in het voorzien van levensonderhoud aan diegenen die dat het hardst nodig hebben. In het begin gebeurde dit met personenauto’s door goederen te smokkelen over de grens, doordat we nog niet een groot genoeg budget hadden voor goed vervoer. Later gebeurde dit door middel van vrachtwagens. Inmiddels mogen we gemiddeld tien vrachtwagencontainers per jaar beschikbaar stellen aan de bevolking daar ter plaatse. De hulpgoederen bestaan uit meubilair voor scholen, kerken, ziekenhuizen en kleine en grote particulieren’, vertelt Visser.

Na het welkomstwoord volgde er samenzang waar iedereen mee kon zingen, zang door het mannenkoor ‘Zanglust Linschoten’ onder leiding van Jelte Veenhoven en vervolgens het meest indrukwekkende, waar iedereen eigenlijk naar de kerk voor was gekomen: achterin de kerk klonken er plots luiden stemmen. Het waren de stemmen van de Oekraïense groep ‘Orpheus’ die met kaarsen in hun handen en schitterende Oekraïense pakjes versierd met glitter, al zingend naar het altaar toe liepen. De stukken die de groep zong, waren stuk voor stuk mooi geharmoniseerd en werden allemaal in a capella gezongen. De groep was vanuit Oekraïne gekomen om op te treden. Zo wilden de groep namens Oekraïne, Nederland bedanken voor de hulp.

Ook was er een korte pauze waarin bezoekers iets konden drinken terwijl Kees Bruggeman op het orgel een geïmproviseerd stuk speelde. Verder konden bezoekers het jubileumboek ‘Een verslag van dertig jaar hulp’ inzien en bestellen, cd’s van Orpheus en Zanglust Linschoten bestellen en de presentatie ‘Dertig jaar Woerden Helpt’ bekijken.

Met een luid applaus bedankten de bezoekers aan het einde de zanggroepen, de stichting en de kerk voor de mooie avond. Aan het einde van de avond was er nog een collecte bij de uitgang die bestemd was voor Casa Natanael ‘Next Step’. Casa Natanael is het huis van Corinne en haar man Anatoli in Rezina, Moldavië waar zij liefdevol pleegkinderen opvangen en zorgen dat ze goed begeleid worden, zodat ze later een goede toekomst krijgen.