In Woerden heeft dit jaar voor de tweede keer de Santa Run plaatsgevonden. Honderden mensen rennen door de binnenstad van Woerden gehuld in kerstmannenoutfit. Ondanks het slechte weer was de pret niet te drukken.

Op Plein 7 is het gezellig druk voor de aanvang van de Santa Run. Langzaam stroomt het vol met allerlei mensen in kerstmannenpakken. De deelnemers zijn divers: zowel kinderen als ouderen zijn aanwezig. De Santa Run start met wat vertraging: de organisatie wacht tot iedereen er is. De route is nooit langer dan vier kilometer. ‘Dit hebben we zo gekozen zodat iedereen, klein of groot, jong of oud, mee kan doen met de Santa Run’, aldus Frans Hellings, lid van de Rotary.

Het weer valt tegen, het regent pijpenstelen. Ondanks de regen is blijven de deelnemers enthousiast. ‘Het regenen maakt mij niet uit, we zijn toch niet van suiker! Thuis kunnen we weer omkleden’, aldus een deelneemster. Tijdens het daadwerkelijke rennen regent het, maar bij de afterparty is het droog. Hier gaat iedereen er dan ook nog even flink tegenaan. Er wordt gedanst en er worden warme drankjes geschonken en gedronken. De cafés en restaurants zitten dan ook overvol.

De Santa Run wordt georganiseerd door een van de drie Rotaryclubs in Woerden: Laurium. Dit is de nieuwste Rotaryclub van Woerden. Dit verklaart ook dat het de tweede editie is. De Santa Run is het serviceproject van Rotaryclub Laurium. Om mee te doen aan de Santa Run koop je een startbewijs, waarvan het geld naar het goede doel gaat. Een deel naar meer groen in Woerden en een deel naar Max Foundation, dit doel zorgt voor waterputten in derdewereldlanden.

Frans Hellings: ‘Duurzaamheid is een centraal thema bij de Rotary. We kiezen voor meer groen in Woerden als doel omdat het groen in Woerden op het moment te weinig aanwezig is. Er zijn veel bomen gekapt in Woerden en het onderhoud aan het nog bestaande groen is beperkt. We willen hierop inspringen en via crowdfunding geld ophalen. We kopen bloemzaden en dat soort dingen in en twee keer per jaar besteden we aandacht aan het onderhouden van het groen. MAX Foundation is een doel gekozen vanuit Rotary International. MAX zorgt voor waterputten in Afrika, gevuld met schoon drinkwater.’ De crowdfunding is zeker geslaagd. Met de Santa Run heeft Rotaryclub Laurium 2500 euro opgehaald.

Het centrale thema duurzaamheid is ook terug te zien in de organisatie van de Santa Run. In 2020 wil Santa Run Woerden graag gebruik gaan maken van duurzame kerstmannenpakken, deze moeten gekocht worden voor deelname. Het moet van honderd procent biologisch afbreekbaar materiaal gemaakt worden, namelijk polymelkzuur. Voorlopig zijn de gesprekken om dit voor een eerlijke doch redelijke prijs te krijgen in volle gang. Hopelijk zien we de polymelkzuurpakken in 2020 verschijnen.

De Santa Run was ondanks het weer een enorm succes. Een hoop blije gezichten en enthousiaste mensen bevestigen dit. ‘Volgend jaar ben ik er weer bij’, spreekt een deelnemer uit. Hopelijk is met deze tweede editie een traditie geboren.