WOERDEN - Lopend in de straten van Woerden onderweg naar het station, viel het mij op dat er aardig laat nog heel wat kerstverlichting en versiering buiten hangt en aanstaat. Terwijl er geen kip op straat loopt. Niemand die het ziet. Ik bedoel, het ziet er leuk uit en versiert de straten mooi, maar ik weet zeker dat de lampjes voor meerdere dagen aan staan zonder dat mensen deze zien. En als in Woerden veel straten bijna altijd verlicht zijn, is dit zeker ook het geval in heel veel andere steden. Dat is toch echt zonde van elektriciteit, energie en geld van de gemeente en sommige particulieren? Vooral in de dure decembermaand. In wintermaanden is onze energierekening volgens cijfers van het CBS ongeveer tussen de 30% en 40% hoger dan de andere maanden van het jaar. Zoals ik het nu vertel, klinkt het slecht hè? Het is ook slecht vind ik. Slecht voor het milieu. Slecht voor onze energierekeningen. Slecht voor Nederland. Maar toch vinden we al die lichtjes leuk, gebruiken we deze thuis ook onnodig veel en laten we ze altijd aan staan in de maand december. Waarom eigenlijk?

Ik begrijp het, met versiering probeert iedereen in de kerstsfeer te komen, want kerstverlichting binnen en buitenshuis ophangen is leuk. Het geeft een gezellige sfeer tijdens de donkere winterdagen. Langzamerhand is het ook bij veel mensen in Nederland een ‘traditie’ geworden om steeds meer lichtjes te gaan gebruiken en in huis te halen in de maand december. Ondanks dat we weten dat het niet milieuvriendelijk is en dat het nadelen kan hebben voor onszelf, doen we allemaal alsof onze neus bloedt.

Een nadeel kan bijvoorbeeld zijn dat er een grote kans is dat je tragere wifi en internet thuis kan hebben, of dat het signaal van apparaten die elektriciteit gebruiken verstoord kunnen worden. Maar het kan ook erger. Zo kan kerstverlichting door oververhitting in brand vliegen of een elektrische schok veroorzaken.

Toch zien veel mensen dit niet en denken we er niet veel over na, want het is weer de meest geweldige tijd van het jaar: de kerstperiode en ook maar niks, maar ook niks mag dit bederven. Nou ja, hier lieg ik een beetje, er zijn wel een aantal mensen die ‘denken aan het milieu’ door LED-lampjes te gebruiken in plaats van gloeilampjes. Klopt, nu zeg je vast, mijn kerstlichtjes zijn allemaal LED-lampjes, ik doe het toch goed? Ja dat klopt, het bespaart misschien wel wát energie, want een snoer met LED-lampjes is zeven keer zo zuinig als eentje met gloeilampjes, maar dat is volgens Milieucentraal ook alléén maar zeven keer. Valt dus best mee hoeveel ‘beter’ het is.

Eventjes terug. Hoe is het eigenlijk zo gekomen dat we allemaal lichtjes gingen ophangen in een naaldboom, dat een ‘kerstboom’ gingen noemen en dat jaarlijks gingen doen voor kerst? Is dat niet een beetje raar als je er goed over nadenkt? ‘Oh het is bijna kerst, dus laten we allemaal een veel te dure boom in huis halen, die elke dag naalden laat vallen, die we elke dag moeten opvegen, en deze versieren met versiering en een snoer met licht.’

Op de website van www.kerstbomenrotterdam.nl  staat het volgende over de oorsprong van de kerstboom vermeldt: ‘De kerstboom komt oorspronkelijk voor in het verhaal van Sint Bonifatius, een heilige die de opdracht had gekregen om het Christendom te verspreiden in de Germaanse gebieden. De kerstbomen zoals we ze vandaag de dag kennen, versierd en al, gebruiken we pas sinds de 16de eeuw. Kerstbomen werden toen gebruikt als versiering bij toneelstukken en andere evenementen rond de kerstperiode. Het versieren van de boom deed dienst als een symbool van schoonheid en hoop in de koude wintermaanden. Christelijke elementen in een kerstboom, zoals een ster bovenop de boom, werden later pas belangrijker.’

Uiteindelijk verbaast het mij eigenlijk niet dat we zoveel kerstlichtjes gebruiken. Wij mensen doen toch altijd anderen na, we zeggen niets voor niets, als er één schaap over de dam is, volgen er meer.