Helaas was café Onze Vrienden aan de Havenstraat afgelopen weekend het toneel van een knokpartij tussen supportersgroepen van de profclubs SC Heerenveen en Feyenoord Rotterdam. Nog geen halve week later lijkt de stamkroeg qua sfeer zichzelf weer herpakt te hebben.

Op een mistige, doordeweekse dag zitten de kroegen normaliter niet helemaal vol. Zeker niet rond etenstijd. Café Onze Vrienden is geen uitzondering op die regel, maar de trouwe klant heeft toch zijn weg naar de bar weten te vinden vanavond. Terwijl andere Woerdenaren nog even gauw langs de supermarkt gaan voor het avondeten of net uit de overvolle spitstreinen stappen, wordt er hier gewoon bier getapt. Dat moet ook zo vanzelfsprekend mogelijk lijken vindt de barvrouw: ‘we zijn al veel te veel in verkeerd daglicht gezet.’

‘Eigenlijk mag ik er niets over zeggen, of tenminste dat hebben we zo afgesproken’ vertelt ze verder. ‘De media maakt het ons niet gemakkelijker, het AD heeft bijvoorbeeld net nog een artikel geplaatst waar allerlei onwaarheden over de zaak in staan.’ Ondertussen loopt een man van zijn verloren poging wat te winnen bij de gokmachine via de voordeur naar het terras om even te roken. De vrouw herinnert hem er aan de deur te sluiten, in verband met het verbruik van de kachel en de koude buitenlucht. Ze kennen elkaar duidelijk al lang.

Op de achtergrond klinkt rockmuziek uit de jaren tachtig en zeventig, typisch voor een bruin café als deze en haar doelgroep. Tv-schermen achter de bar tonen de bijbehorende videoclips. Ondanks dat de bardame zelf ‘een weekendje weg’ was, weet ze het incident kort en bondig samen te vatten: ‘Een groep Heerenveensupporters was op doortocht naar het Feyenoordstadion, maar liet bij vertrek uit onze kroeg vijftien man achter die geen kaartje hadden gekocht zodat die later weer opgepikt konden worden, over de rest hoef ik het niet te hebben. Daar kun je zo de beelden van opzoeken.’

Een klant grapt over de camerabeelden, die vechtende mannen tonen die elkaar met het café-interieur te lijf gaan. ‘Misschien kan je dat beter afspelen dan die saaie muziekclips, mensen komen af op sensatie en dat is goed voor de zaak.’ Het per ongeluk uitlekken van dit beeldmateriaal, zorgde ervoor dat de knokpartij het landelijk nieuws kon bereiken en op sociale media als Twitter een trending topic werd. Veertig Feyenoorders met bivakmutsen bestormden de kroeg drie minuten lang om vervolgens te vluchten en niet veel later door de politie opgepakt te worden.

Natuurlijk zijn het personeel en de vaste klanten geschrokken van wat er zaterdagnacht is gebeurd. Een Woerdense kroeg komt immers niet wekelijks in het landelijke nieuws terecht, maar het personeel en de vaste klanten verwerken het voorval met humor en gezelligheid.