Kult Kompagnie mag zich de komende twee jaar de winnaar van de cultuurprijs noemen en is naar huis gegaan met de cheque van 3000 euro. Woensdagavond werd de prijs uitgereikt in het Rie Theater.

Cultuurprijs Woerden is een prijs voor een persoon, stichting of instantie die zich op een bijzondere manier heeft ingezet voor de cultuur in Woerden. Eerst konden de inwoners van Woerden stemmen op de persoon, stichting of instantie waarvan zij vinden dat ze de prijs hebben verdiend. Vervolgens wordt de top 4 genomineerd en wordt de keuze verder overgelaten aan een jury die over de uiteindelijke winnaar beslist.

‘’Wij willen mensen op een laagdrempelige manier kennis laten maken met cultuur. Dit doen wij door verschillende evenementen te organiseren op veel verschillende gebieden binnen de cultuur,’’ vertelde Will Stoof, voorzitter van het bestuur van Kult Kompagnie en winnaar van de cultuurprijs. ‘’Wij hebben de prijs gewonnen, omdat wij volgens de jury veel verschillende evenementen hebben georganiseerd en Woerden daardoor leuker hebben gemaakt.’’

Kult Kompagnie, voormalig genaamd Nachtcultuur, is acht jaar geleden opgericht door een aantal jongens die op Amsterdam Dance Event waren geweest. Zij vonden het idee dat er overal in de stad iets te doen was zo leuk dat ze besloten dit door te voeren naar Woerden. Nachtcultuur was een van de evenementen die ze organiseerden, dus besloten ze de naam later te veranderen naar Kult Kompagnie.

‘’Het is fantastisch dat wij de prijs hebben gewonnen. Het is een bevestiging dat onze visie die wij op cultuur hebben goed is. Het geeft een fijn gevoel dat we dus goed bezig zijn volgens de mensen in Woerden’’, aldus Will Stoof. ‘’Het bedrag dat we hebben gewonnen kunnen we goed gebruiken voor het ontwikkelen van nieuwe concepten. Dit geld kunnen we dus onder andere gebruiken om ons evenement nachtcultuur te vernieuwen. Uiteindelijk gaat het geld dat we hebben gewonnen dus eigenlijk naar de burger.’’ Dit jaar heeft Kult Kompagnie besloten om het evenement nachtcultuur niet plaats te laten vinden. In 2019 willen ze het wel weer terug laten komen. Nachtcultuur was niet meer vernieuwend genoeg, vonden ze.

Kult Kompagnie komt rond door de inzet van vrijwilligers, subsidies van de gemeente en verschillende sponsoren. ‘’Last van de bezuinigingen op cultuur die in 2013 zijn doorgevoerd hebben wij niet gehad. In Woerden wordt namelijk veel aandacht besteed aan cultuur’’, aldus Will Stoof.

Mariëtte van Slagmaat, bezit een galerie in Woerden en was ook genomineerd voor de cultuurprijs, kon zich hierin vinden. ‘’Als je naar Woerden kijkt, zal je zien dat er bovengemiddeld veel culturele activiteiten plaatsvinden. Ik zit in het bestuur van het Cultuurplatform die een subsidiepotje van de gemeente beheert. Wij mogen rond de 70.000 euro per jaar uitkeren aan verschillende bedrijven en projecten op het gebied van cultuur.’’ In 2016 wilde de gemeente Woerden bezuinigen op cultuur. Toen hebben vijf instellingen de handen ineengeslagen en de cultuurnota geschreven. Dankzij de cultuurnota zijn een deel van die bezuinigingen tegengehouden.

Mariëtte van Slagmaat vond Kult Kompagnie een goede winnaar: ‘’Ze leveren fantastisch werk met veel vrijwilligers. Het is goed dat ze op een laagdrempelige, maar vernieuwende manier cultuur willen brengen naar de inwoners van Woerden.’’