De populariteit van de kunstboom in Woerden stijgt langzaam, maar de verkoop van de echte bomen blijft het hoogst. Vooral de Nordman is populair. Dat laat Fred Nitzshke, werknemer bij tuincentrum ‘De Bosrand’ weten.

Bij tuincentrum ‘De Bosrand’ in Woerden worden veel kerstbomen verkocht. Volgens Fred  Nitzschke kan dat oplopen tot 3000 stuks. Er zijn enorm veel verschillende soorten kerstbomen. Bij De Bosrand zijn er 6 soorten verkrijgbaar, waaronder de Nordmann en de Fijnspar. De kunstboom is ook al jaren in trek en die neemt in populariteit ieder jaar toe. Volgens Fred Nitzchske blijft de verkoop van de echte bomen in Woerden redelijk stabiel. De verkoop van kunstbomen stijgt ieder jaar maar een klein beetje.

Ondanks dat de kunstboom in populariteit stijgt, blijft de echte Nordmann de populairste kerstboom bij de Nederlanders. Het is niet alleen gezellig, maar ook goed voor de economie. “In Nederland worden 2,2 miljoen echte kerstbomen per jaar verkocht”, zegt Gerard Krol, secretaris van de Vereniging Nederlandse Kerstboomkwekers (VKN). Daarvan is zo’n 50% een Nordmann.

Bij een marktonderzoek door GfK is gebleken dat steeds meer huishoudens kiezen voor een kunstboom. Het gaat hier vooral om jonge mensen, zoals bijvoorbeeld studenten of mensen die voor het eerst op zichzelf gaan wonen. Jonge mensen vinden het vaak makkelijker om een kunstboom in huis te nemen, omdat hij snel staat en minder troep geeft. Een andere reden is dat er nu maar één keer een kerstboom gekocht hoeft te worden, wat in geld kan schelen.

De kunstboom komt ieder jaar weer in opspraak omdat het slecht zou zijn voor het milieu. Verschillende onderzoekers hebben hier onderzoek naar gedaan maar het blijft onduidelijk wat nou beter is, een echte of een neppe boom. Milieucentraal meldt wel dat als je voor een echte boom kiest, het belangrijk is om je boom meerdere jaren te gebruiken door hem na de kerst in je tuin opnieuw te planten.

Dit jaar verwacht De Vereniging Nederlandse Kerstbomenkwekers (VNK) een verkoopstijging van 7 procent, dit is berekend door middel van een enquête. Vorig jaar was de verkoop hoger dan verwacht, hierdoor waren er op sommige verkoopplekken te weinig kerstbomen. Dat moet dit jaar voorkomen worden.