Het jaarlijkse evenement Kunstpark/Akoestival in het Westdampark heeft daarmee koor Bravour, fanfare Excelsior en het RIE theater verslagen bij de Cultuurprijs Woerden. Volgens de jury blijft Kunstpark/Akoestival hun gratis toegankelijke en veelzijdige evenement vernieuwen, verbeteren en vergroten. Daarnaast werden de organisatorische en creatieve kwaliteiten van de vrijwilligers van beide evenementen geroemd.

Al zestien jaar lang een begrip in het Westdampark: het Akoestival. Een festival waarbij akoestisch versterkte muziek centraal staat. Op het Akoestival krijgen Woerdense muzikanten en bands eenmaal per jaar de kans om op te treden voor een groot publiek. Er treden twaalf acts op met een optreden van 25 minuten. In de Woerdense grachten varen veertien kleinere acts rond in bootjes. Het evenement steunt volledig op vrijwilligers en ook de acts treden belangeloos op. Daardoor en door de vele sponsoren, kan het festival nog steeds gratis blijven. Een van de redenen waardoor het festival de prijs in de wacht wist te slepen.

Nicole Sanders, een van de negen organisatoren van het Akoestival is dolblij na vijf keer genomineerd te zijn geweest eindelijk eens te winnen. ‘We hebben al flink wat nominaties op onze naam staan, dus het was best wel spannend, maar eindelijk is hij binnen’. De helft van de 3000 euro gaat naar het Akoestival en de andere helft naar het kunstpark. Met dit geld zou Sanders het bruggetje tussen de twee activiteiten willen verkleinen, maar hoe ze dat gaan doen is nog niet duidelijk. ‘De samenwerking tussen het Akoestival en het Kunstpark is al groot maar omdat kunst en muziek gewoon heel goed samen gaan willen we dit vergroten. Op dit moment neemt het Kunstpark/Akoestival het gehele Westdampark in beslag, zelfs op het water varen bootjes met muzikanten. Toch kijkt Sanders nog niet naar een uitbreiding buiten het park: ‘Het moet wel allemaal te behappen blijven. Wij zijn nu echt een serieus festival met duizenden bezoekers en moeten dus gaan kijken naar milieu en veiligheid aspecten. Deze moeten allemaal gewaarborgd worden als wij door willen groeien’. Sanders kijkt liever naar de mogelijkheden om het publiek iets nieuws te brengen. Dat moet lukken want dit jaar zijn er vier nieuwe organisatoren bijgekomen met een hoop nieuwe ideeën. Op zondag zes september gaat het Westdampark uit zijn dak, dan vindt namelijk zeventiende Akoestival plaats.