WOERDEN – In de ridderzaal van Kasteel Woerden vond dinsdagavond de lezing over industrieel erfgoed plaats. Tijdens de lezing stonden de verschillende gebouwen in Waterschap groot Woerden centraal.

Erik Nijhof, voorzitter van de Utrechtse Stichting Industrieel Erfgoed, is spreker op de avond. Hij neemt het publiek mee langs al het industrieel erfgoed dat de gemeente Utrecht te bieden heeft, met veel voorbeelden uit de gemeente Woerden.

Onder het genot van een kopje koffie genieten de geïnteresseerden van de spreker. Meerdere keren lachen de bezoekers om de voorbeelden van Erik Nijhof en ook klinken er veel instemmende geluiden bij de voorbeelden die de spreker aankaart.

Het begin van de avond verloopt niet vlekkeloos vanwege wat technische problemen met de microfoon die de spreker gebruikt. Kort daarna is er een oplossing gevonden en vervolgt Erik Nijhof de lezing.

“Waardering van wat we mooi en lelijk vinden, is de afgelopen zestig jaar enorm veranderd en zal de aankomende zestig jaar weer veranderen”, aldus Erik Nijhof over het behoud van verschillende gebouwen en het zetten van gebouwen op de erfgoedlijst.

De vele voorbeelden uit de gemeente Woerden zorgen voor reacties en enkele tips vanuit het publiek. Er worden foto’s getoont van verschillende fabrieken, en pak- en woonhuizen die gevestigd zijn vlakbij fabrieken in Woerden. “Het is niet gebouwd om mooi te zijn, maar om functioneel te zijn”, legt Erik Nijhof uit bij verschillende gebouwen die te zien zijn in de presentatie.

De gezellige en geïnteresseerde sfeer die in de zaal hangt is tevens zichtbaar in de pauze. Het publiek discussieert uitgebreid over het onderwerp en ook zijn er verschillende boeken te koop. “Het is een leuke lezing, je merkt gewoon dat hij dit als hobby doet. Net zoals dat ik boeken verkoop als hobby”, aldus Frans van Bork.

Erik Nijhof is historicus vanuit het sociaal-economisch oogpunt. “Mijn broer en ouders hebben zo hun eigen link met industrieel erfgoed. Het is dus echt een familieding.” Als voorzitter van de stichting USINE is hij landelijk actief en geeft hij twee keer per jaar een lezing over het onderwerp.

Na de pauze vertelt Erik Nijhof verder over het industrieel erfgoed in Woerden. Zo worden er ook enkele bouwvormen genoemd, met als voorbeeld de gotische bouwkunst.

Daarnaast legt hij de gunstige ligging van Woerden uit en welke invloed de ligging van de stad heeft gehad op de geschiedenis. Het spoor, de wegen en het water zijn van grote invloed geweest.

Aan het einde van de lezing is het mogelijk voor de aanwezigen om vragen te stellen. Er worden verschillende kritische vragen gesteld. Waar Erik Nijhof vervolgens vakkundig op antwoordt.