In Woerden en omgeving zijn vele wandel-, fiets- en vaarroutes te vinden. Een daarvan is de stilte wandelroute in Kamerik. Deze stilteroute zou complete rust bieden en uitzicht geven op het prachtige groen van het Groene Hart. Dit is zeer welkom in deze tijd van stress. De stilteroute is uitgezet rondom Buitenplaats Kameryck, waar nog veel meer dan alleen deze route te doen is.

Bij aankomst is meteen duidelijk waar je moet zijn. De vlaggen van Buitenplaats Kameryck hangen uit. Een grote parkeerplaats geeft ruimte aan de auto’s van de bezoekers. De stilteroute van 12,4 kilometer kan beginnen. De wandeling start niet zo stil, de route ligt de eerste kilometer langs een N-weg. Op deze N-weg rijden zwaarbeladen vrachtwagens. Er ligt afval in het bos en de sloot is oranje van de milieuvervuiling. De complete stilte en rust is voor nu nog ver te zoeken. Het pad is modderig, maar geeft een prachtig uitzicht over de plas. Na het eerste deel over het modderige pad kan de route echt beginnen. Over een brug kom je in de weilanden terecht. Hier is de rust wel terug te vinden. Het harde, razende geluid van de vrachtwagens maakt plaats voor het fluitende geluid van de vogels. In de vroege morgen zijn hier weinig mensen te zien.

De route eindigt weer op de Buitenplaats. Hier stikt het van de beschikbare activiteiten. In de eerste plaats staat er een prachtig restaurant in het midden van de Buitenplaats. Hieromheen zijn de overige activiteiten gestationeerd. Er is een kinderboerderij, waar nu weinig te doen is. De dieren staan niet buiten, vanwege het koude weer. Naast de kinderboerderij is een golfbaan gemaakt. Deze baan bestaat uit zestien holes. Ook heeft de Buitenplaats een bijentuin en boogschietbaan. Restaurant ’t Ryck heeft een chique uitstraling. De rust van de stilteroute is hier zeker terug te vinden. Werkneemster Nina (32): ‘Dit is een onwijs fijne werkplek. Tijdens drukke perioden kom ik hier tot rust. Nu lijkt het enigszins stil, maar in de zomer bruist het op de Buitenplaats.  Mensen zwemmen in de plas, wandelen of bezoeken de kinderboerderij. ’s Zomers zetten we ook en terras op.’ In ’t Ryck serveren ze uitsluitend biologische en streekeigen producten, kwaliteit is duidelijk een streefpunt.

Zowel het restaurant als de Buitenplaats worden ook gebruikt voor vergaderingen. ‘De rust en de natuur kunnen goed helpen tijdens vergaderingen. Het geeft verse lucht en daarmee verse gedachten’, aldus Nina.

Buitenplaats Kameryck komt haar beloftes zeker na, de rust is gevonden. Met frisse moed (en een beetje tegenzin) kan de draad weer opgepakt worden. Als het dan zo erg wordt, dat we het echt niet meer zien zitten, dan is Buitenplaats Kameryck een goede optie om nog eens terug te komen.