In de rubriek Woerdenaar van de Dag, zetten wij Woerdenaren die speciale dingen doen centraal. Van de bakker op de hoek tot aan de vuilnisman, in Woerdenaar van de Dag lees je het allemaal.

WOERDEN – Vandaag in Woerdenaar van de dag: Marleen van Dam als ActionCOACH. Een ActionCOACH helpt MKB ondernemers door ze te leren niet IN maar AAN hun bedrijf te werken. Wereldwijd zijn er vele ActionCOACHEs en is het een groot succes, in Nederland zijn er op dit moment twee van zulke coaches actief. Marleen van Dam is er daar één van en ze opereert in Woerden en omgeving.

Welke ervaring had u in het bedrijfsleven voor het werken als Actioncoach?

“Ik heb inmiddels 27 jaar ervaring opgebouwd met name in een B to B omgeving in diverse branches zoals de uitzendbranche en  hospitality branche. In die tijd heb ik bij internationale bedrijven gewerkt waarvan de nodige jaren in management functies. Hierna ben ik mijn eigen bedrijf gestart in de reisbranche en ruim 16 jaar ondernemer geweest. Ik ben gestart met één medewerker en van daaruit doorgegroeid naar twee bedrijven met 17 medewerkers. Na de afronding van mijn MBA studie  heb ik mijn bedrijf verkocht en ben ik nog altijd ondernemer waarbij ik nu gebruik maak van de ActionCOACH franchise formule.”

Hoe bent u uiteindelijk zelf een ActionCOACH geworden?

“Actioncoach is een grote internationale organisatie die  heel succesvol is in het coachen van MKB-ondernemers. Er zijn nu wereldwijd zo’n 1100 coaches verdeeld over 60 landen en ze zijn de nummer 1 Business Coaching organisatie ter wereld.  ActionCOACH is vanaf 2014 ook actief  met hun formule in Nederland. Toen ik halverwege 2015 bezig was om een bedrijf op te zetten om ondernemers slimmer te laten ondernemen kwam ik via Franchise Plus in contact met de formule van ActionCOACH. De formule van Actioncoach, die bewezen en geteste strategieën en systemen  bevat, sprak mij erg aan. Dat was de reden dat ik  dacht, ik kan me ook gewoon aansluiten bij de Actioncoach formule om ondernemers slimmer te laten ondernemen.”

Kunt u uitleggen wat een ActionCOACH precies doet?

“Een ActionCOACH helpt MKB-ondernemers met hun uitdagingen op het gebied van; tijd, team en geld. Ik leer ze uiteindelijk om niet in, maar aan hun bedrijf te werken. Inmiddels  heb ik al  een paar ondernemers die ik persoonlijk begeleid. Regelmatig  geef ik  masterclasses voor ondernemers zodat ze kennis kunnen maken met mij en de zes stappen naar een succesvol bedrijf. Naar aanleiding daarvan kom ik met ondernemers in gesprek en tijdens een individuele groeisessie kijk we samen naar de uitdagingen en mogelijke oplossingen. Van daaruit wordt er besloten of een samenwerking kan helpen en of ze het nut ervan inzien om te investeren.”

Jullie zijn met twee ActionCOACHES, is er ook sprake van samenwerking?

“Jazeker, we zien elkaar iedere maand en hebben om de week een skype gesprek waarbij we kennis opdoen en ervaringen uitwisselen. Zo houden we onze kennis op niveau en doen we ook weer nieuwe kennis op. We zouden allebei, denk ik, geen moeite hebben met het uitwisselen van klanten. We zien elkaar niet als concurrent, we versterken elkaar juist. Wereldwijd staat iedereen bij ActionCOACH voor elkaar klaar om de collectieve kennis in te zetten voor elke uitdaging die onze klanten hebben.”

Toen u zelf voor het eerst met uw bedrijf begon, zou u het toen fijn hebben gevonden een ActionCOACH te hebben?

“Als er, toen ik begon, zoiets was geweest, had ik dat absoluut fijn gevonden. Als ondernemer is het fijn als er iemand is die jou af en toe de spiegel voor kan houden en als je het even niet meer ziet zitten, je dan weer even opbeurt. Het is soms wel eenzaam om ondernemer te zijn ondanks dat er tegenwoordig veel netwerkbijeenkomsten zijn waar je andere ondernemers kunt ontmoeten. Maar een coach is toch anders, die kent je bedrijf beter en die is opjectief en houdt jouw als ondernemer verantwoordelijk en je begeleidt en helpt om je specifieke  doelen en ambities waar te maken.”

Waarom heeft het bedrijfsleven in Woerden een ActionCOACH nodig?

“In meer of mindere mate vind ik wel dat iedere ondernemer een ActionCOACH nodig heeft. Je kan een ondernemer vergelijken met een topsporter, ze werken allemaal heel hard en heel veel. En ze hebben ups en downs. Topsporters hebben ook altijd een coach die ze helpen om hun resultaten te verbeteren. En net zoals grote atleten succes behalen door het volgen van de aanwijzigingen van hun coach, wenden ook steeds meer ondernemers zich tot een Buiness Coach die hen helpt met het bedenken van een succesvol plan voor hun onderneming.”

Meer Woerdenaar van de Dag? Klik hier!