WOERDEN – Van de 230 bedrijven die lid zijn van de Ondernemerskring Woerden (OKW), heeft Woerdens Techniek Talent de prijs weten te bemachtigen. Zij mogen zichzelf OKW onderneming van het jaar 2016 noemen.

 Marlous Birkhoff is projectleider bij Woerdens Techniek Talent en zelf al jaren werkzaam binnen de techniek. Woerdens Techniek Talent zet zich al acht jaar in voor het enthousiasmeren van jongeren voor de techniek. Dit doen zij door middel van gastcolleges en workshops.

Wat ging er door u heen toen u hoorde dat jullie hadden gewonnen?

“Blijdschap! Als je genomineerd bent en je zit bij de laatste drie, dan wil je ook gewoon winnen. Vanaf 17.00 waren we welkom voor alle voorbereidingen en dan begin je de spanning al te voelen. Om 21.30 mag je dan eindelijk het podium op en wordt bekend gemaakt wie de winnaar is.”

Hoe hebben jullie je voorbereid op de avond?

“Om te beginnen zijn we onszelf gaan afvragen hoe we in drie minuten tijd al onze partners aan bod kunnen laten komen. De stichting bestaat uit 92 bedrijven, vijf scholen en vier gemeenten en het is onmogelijk om al deze mensen op het podium te zetten. Daarnaast wilden we een shockeffect creëren waarin duidelijk zou worden hoe belangrijk techniek is. We hebben er voor gekozen om beide elementen zo goed mogelijk terug te laten komen in onze pitch.”

Hoe is jullie pitch precies verlopen?

“We begonnen met ons logo op een groot scherm en het voorstellen van het bestuur. Het beeld viel weg en er werd geprobeerd om het opnieuw op te starten. Dit werkte natuurlijk niet. Dat was dan ook het moment dat al onze leden hun lampje aandeden, die we ze van tevoren hadden gegeven. Ik vond dat eigenlijk wel het mooiste moment, dat kan je niet in woorden uitdrukken. Toen alle apparatuur het weer deed zijn we verder gegaan met onze pitch en hebben we onder andere nog een filmpje laten zien.

Hoe hebben jullie ingespeeld op het thema samenwerken?

“Als stichting werken we alleen maar samen. Dit doen wij met scholen, gemeenten en bedrijven. Dus alles wat wij als onderneming doen valt in de categorie samenwerken.”

Welke reacties hebben jullie gehad op jullie overwinning?

“We hebben heel veel reacties gehad, dat is het leuke aan winnen! De OKW presenteert de winnaar op het infozeil dat in Woerden hangt. De Rabobank had billboards door heel Woerden opgehangen. Dat vind ik eigenlijk wel het leukste. Daarnaast hebben we ook nog heel veel individuele reacties gehad van onze leden. We zijn enorm trots dat we deze prijs samen hebben gewonnen.”

Waarin hebben jullie je onderscheden ten opzichte van de competitie?

“Alle drie de genomineerden hebben een verbindende functie. De prijs was voor iedereen heel geschikt geweest. Ik had het de anderen ook zeker gegund.

Na de pitch van Ferm Werk lag de lat wel enorm hoog. Ik denk dat onze pitch misschien iets beter en technischer was ingezet. Veel bedrijven herkennen zich ook in onze problemen en een groot deel van de OKW-leden zijn technische bedrijven. Zij realiseren zich ook dat samenwerken, enthousiasmeren en participeren in een netwerk belangrijk is. Veel leden van de OKW kunnen zich identificeren met onze stichting.”

Welke begrippen omschrijven Woerdens Techniek Talent het best?

“De begrippen samenwerken, enthousiasmeren en techniek. Deze begrippen vormen de kernzaken waar we ons op richten. “

Hoe ziet Woerden Techniek Talent er over vijf jaar uit?

“Over vijf jaar hebben wij ons eigen TechCollege voor verschillende groepen. Hier zijn dan zoveel aanmeldingen voor dat we een instroomstop moeten invoeren. Dat is voor ons wel het ultieme doel. Mensen het volledige aanbod van techniek kunnen aanbieden.