WOERDEN – De bouw van een aantal drijvende woningen in de nieuwe wijk Waterrijk Woerden blijkt een succes. Aanvankelijk werden vier van dit type woningen gerealiseerd, maar nu is duidelijk geworden dat er uiteindelijk twaalf beschikbaar zullen komen. Dat meldt Olaf Janssen, woordvoerder van Balance d’eau, het bedrijf achter de techniek van de drijvende woningen.

Het concept van de drijvende woning is vrij nieuw. Nederland is wereldwijd een van de koplopers op dit gebied. Vooral de drijvende bak waarop het huis gebouwd wordt, is een technologisch hoogstandje. Janssen: “Normale woningen gaan ongeveer vijftig jaar mee, maar de bak blijft waarschijnlijk meer dan honderd jaar functioneel. Die overleeft ons dus wel.”

Alle drijvende woningen zijn zeer energiezuinig. Eén ervan wordt zelfs een nul-op-de-meterwoning, wat inhoudt dat het huis zelf genoeg stroom opwekt om het energieverbruik van de bewoners te dekken. Kopers kunnen kiezen voor extra energiebesparende technieken, zoals een innovatieve waterpompinstallatie. Deze installatie werkt momenteel op vier delen energie vanuit het water en één deel elektrische energie, en zal binnenkort zelfstandig de woningen kunnen verwarmen of koelen.

De eerste woning wordt eind september opgeleverd, en gaat zaterdag 24 september in de verkoop. Kopers hebben al aangegeven belangstelling te hebben.