Op 20 januari was het Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar. Om deze zware dag wat te verminderen gaf Carola Pluut, eigenaresse van YogaByCarola die dag een gratis proefles. Volgens Pluut is yoga namelijk een goed middel tegen stress en neerslachtigheid: ‘Met yoga leer je loslaten en meer afstand te creëren tot datgene waar je je zorgen om maakt.’

Met zijn laminaatvloer doet de yogaruimte op het eerste gezicht denken aan een kantoor, maar de hartelijke yoga-instructrice Carola Pluut maakt het al snel gezellig. Naast een sfeervolle schemerlamp in de hoek kijkt de Boeddha tevreden de kamer in. ‘Het is eigenlijk niet veel meer dan een veredelde tuinkabouter’, zegt Pluut. De Boeddha is nou eenmaal geïntegreerd in het huidige beeld van yoga, maar volgens Pluut is het allemaal niet zo zweverig: ‘Ik vind het belangrijker om die in- en ontspanning te benoemen dan het geestelijke aspect.’

Ook de mensen die op de gratis proefles afkwamen, zijn niet zozeer op zoek naar een geestelijke ervaring, of een remedie tegen de neerslachtigheid van Blue Monday. De meesten zijn er uit nieuwsgierigheid en een van de aanwezigen ziet yoga als aanvulling op haar gewoonlijke sport: crossfit.

Toch is yoga meer dan een sport. Gedurende de hele les is er uitgebreid aandacht voor ademhalen. Dat is belangrijk volgens Pluut: ‘Door bewust op je adem te letten door de dag heen, breng je de aandacht van het hoofd, meer naar het lichaam. Dat zorgt ervoor dat je hormonen aanmaakt in het lichaam die meer geluksgevoel geven en dat je minder aandacht geeft aan die gedachten die zorgen voor neerslachtigheid.’ In haar blogs verwijst Pluut naar een onderzoek uit 2017 die aantoont dat bewust letten op je ademhaling inderdaad andere delen van de hersenen activeert. Of dat ook daadwerkelijk zorgt voor stressvermindering wordt buiten beschouwing gelaten. De Volkskrant trekt de werking van yoga als middel tegen depressie in twijfel. In een artikel, ook uit 2017, bekritiseerde de krant weer een ander onderzoek dat had vastgesteld dat yoga depressieklachten kon verminderen. Volgens de Volkskrant toonde het onderzoek onvoldoende aan dat yoga de oorzaak was van de verminderde depressieklachten waar de onderzoekskandidaten mee te maken hadden.

Hoewel er geen zweverige religie en ook geen keiharde wetenschap verscholen gaat achter de yoga van Pluut, zorgt het in elk geval voor ontspanning. De les sluit af met een meditatie, waarbij de aandacht weer uitging naar het ademhalen. Na afloop spraken de aanwezigen uit zich inderdaad ontspannen te voelen. Toch mooi op de meest deprimerende dag van het jaar.