Na een half jaar bouwen is de escapepool van Joep van Schaick uit Harmelen eindelijk geopend. Eind juni begon van Schaick met het bouwen van zijn escapepool: ‘Ik wilde iets nieuws doen naast mijn duikschool, het idee voor een escapepool kwam nadat ik samen met vrienden een escaperoom had gedaan’, aldus Van Schaick. Een gat in de markt, want Van Schaick is de tweede in Nederland met een escapepool.

Een escapepool is een escaperoom onderwater. Afgelopen zomer werd er in Nijmegen ook een escapepool geopend, het verschil met de escapepool in Harmelen is dat je zonder duikbrevet mee kan doen met deze escapepool. Het water in de escapepool wordt verwarmd door middel van een houtkachel en er zwemmen vijftig verschillende vissen door de kamers. De pool is gebaseerd op de sciencefictionfilm Aquaman uit 2018. Het doel is om samen met het team dat boven water te werk gaat binnen zeventig minuten uit de pool te komen door het verzonnen gif uit het water te halen. Tot nu toe is dat nog geen enkel team gelukt: ‘Zelf deel ik deze escapepool ook in als lastig, zonder enige vorm van samenwerking kom je er niet doorheen’, aldus van Schaick. Met maximaal zes personen kun je het spel spelen, minimaal een persoon moet op de kant blijven om zwemmers te coördineren en aanwijzingen te geven. De escapepool is van alle gemakken voorzien, overal hangen lichtjes en vette scheepsattributen, het is net alsof je in een duikboot stapt.

Zonder duikervaring duiken is heel gevaarlijk, maar daar heeft van Schaick iets op bedacht: ‘Het bad zelf is twee meter diep, maar je kan ten alle tijden naar boven zwemmen om lucht te halen’.  Op deze manier heb je alleen maar een zwemdiploma en een zwembroek nodig om mee te doen aan de escapepool. Om de echte duikexperience te ervaren kun je ook gewoon van een van de geïnstalleerde zuurstofmaskers gebruiken.

Een normaal zwembad is om het te reinigen vaak voorzien van chloor. Uiteraard is chloor enorm schadelijk voor de karpers en steuren die in het zwembad leven dus daar heeft van Schaick iets op gevonden. In plaats van chloor gebruikt hij een glasfilter en een biologisch filter, door middel van zand in deze zogeheten biofilters blijft zijn water schoon en blijven zijn vissen leven. De vissen kunnen hoogstens alleen uit nieuwsgierigheid aan je vinger sabbelen, maar voor mensen met een visfobie is deze escapepool af te raden.

Voordat van Schaick in 2005 begon met duiken werkte hij in een magazijn: ‘Ik wilde iets nieuws, iets waar ik echt heel veel plezier uit zou kunnen halen’. Binnen een jaar haalde van Schaick zijn duikdiploma’s en was hij volleerd duikinstructeur. Het bad van zijn eigen duikschool grenst aan de escapepool, dus mocht je na de escapepool zin hebben in een duiklesje kun je direct in het bad ernaast springen voor een duikles.