De prijzen van de woningmarkt in Nederland zijn al een aantal jaar aan het stijgen. Er was amper aanbod, maar er waren veel zoekenden. Veel woningen worden daarom ook voor de uiterste prijs verkocht. Daarom is de NVM (Nederlandse Verenigen voor Makelaars) met een nieuw systeem gekomen. Vanaf maandag 23 september is het mogelijk om online te bieden op een woning. De eerste woning uit Woerden die wordt aangeboden op de site, is de woning aan het Plantsoen 7-1 te Woerden.

Wanneer je een bod uitbrengt op een woning, mag de makelaar niet doorgeven of er al een bod is uitgebracht op de woning en of het bod meer of minder is dan de vraagprijs. Niet alle makelaars houden zich hieraan. Vaak vragen de personen die een bod willen uitbrengen wat er al is geboden en of het boven de vraagprijs is. De makelaar wil de woning uiteraard voor het uiterst bedrag verkopen. Het is mogelijk dat een makelaar aan de ene bieder doorgeeft wat er al is geboden, zodat de andere bieder een hoger bod uitbrengt. Hierdoor wordt de woning voor een hoger bedrag verkocht maar niet op een eerlijke manier voor de eerste bieder.

Het systeem
De NVM (Nederlandse Verenigen voor Makelaars) heeft daarom iets nieuws ontwikkeld. Vanaf maandag 23 september om 12.00 uur was het mogelijk om een bod te doen op een appartement aan het Plantsoen 7-1 te Woerden. Dit is de eerste woning van Woerden die op de website van de NVM wordt aangeboden. ”Het systeem is goed en transparant, op deze manier zie je wat anderen bieden en kun je je eigen bod daarop baseren”, vertelt Linda van Duuren (makelaar).

Bod uitbrengen via NVM
Voordat je een bod kan uitbrengen heb je een account nodig. Het bieden op een woning kan in stappen. Je kunt zelf een bod uitbrengen met of zonder ontbindende voorwaarden. Het is zelfs mogelijk om een autobod (automatische bod) in te stellen. Het NVM Online Bieden systeem verhoogt dan, indien nodig, jouw bod. Op deze manier hoef je niet opnieuw handmatig een nieuw bod uit te brengen en blijf jij de hoogste bieder. Uiteraard is het mogelijk een maximumbedrag in te stellen. Het is niet mogelijk om jezelf te overbieden, wel kun je de ontbindende voorwaarden wijzigen.

Wanneer jij het hoogste bod hebt uitgebracht betekent dat nog niet dat je de nieuwe koper van de woning bent. Het is aan de verkopende partij aan wie hij/zij de woning verkoopt. Wanneer er een lager bod wordt uitgebracht zonder ontbindende voorwaarden, kan dit interessanter zijn. Als er geen ontbindende voorwaarden zijn, heeft de koper al een financiering. Dit betekent dat je niet langer hoeft te wachten op de verkoop van de woning. Vergeet alleen niet dat de koper altijd nog 3 dagen bedenktijd heeft na het tekenen van de koopovereenkomst en er dus nog vanaf kan zien.