Voor het tiende jaar op rij werd er in de Zaal van Condordia in Woerden een nieuwjaarsconcert gehouden. Dit werd gedaan door het Excelsiorconcert, die dit jaar werden bijgestaan door Theaterkoor Marcello. Meer dan honderd mensen kwamen kijken.

Excelsior, dat bestaat uit 75 leden, is een fanfarecorps dat al meer dan honderd jaar bestaat. Het concert zelf bestaat uit allemaal mensen met dezelfde hobby, namelijk muziek. Het concert geeft niet alleen een nieuwjaarsconcert, maar doet dat in Woerden ongeveer tien keer per jaar tijdens verschillende gelegenheden, dat laat Excelsior Woerden weten.

Dit jaar werd Excelsior voor de eerste keer bijgestaan door Theaterkoor Marcello, een koor uit Montfoort. Theaterkoor Marcello is een hobbykoor dat bestaat uit 14 leden. Naast zang houden ze zich ook bezig met theater, zo laat Theaterkoor Marcello weten.

Bezoekers van het concert hadden zich net aangekleed, in jurken en in pak kwamen de mensen op het concert af. Nadat iedereen een kopje koffie had gehaald bij de catering, die verzorgd werd door café Plein 7, zocht iedereen rustig een plekje. Voordat het concert begon, bekeek iedereen aandachtig het programma voor de avond, dat uitgedeeld werd bij binnenkomst. In de zaal stonden stoelen goed voor 100 mensen. Aan de rand van de zaal waren statafels geplaatst zodat daar nog mensen konden staan.

Harry Banke, organisator van het concert en hoofd van de muziekcommissie had er zin in. ‘’Dit is een hele mooie plek om iedereen een goed nieuwjaar te wensen. Sommige mensen komen hier jaarlijks voor hen is dit is echt een uitje’’, aldus Harry Banke. De zaal was dan ook gevuld met gezinnen, opa’s en oma’s en hun kleinkinderen. ‘’Ieder jaar kom ik hier met mijn kleinkind, hij is nu nog jong maar ik hoop dat hij straks deze muziek net zo kan waarderen als ik dat doe’’, zegt Betty Vloers.

Het concert begon met een lied gezongen door Theaterkoor Marcello. Nadat het koor en concert was aangekondigd openden zij met een toepasselijk liedje ‘Happy New Year’, een liedje dat bijna iedereen wel kent. Zo hier en daar werd er meegezongen. Aan de rand van de zaal, waar de mensen moesten staan, werd er voorzichtig een klein dansbeweginkje gedaan.

Nadat het liedje was afgelopen, werd iedereen verrast door een regen van confetti. Ze vervolgde hun zang met een Afrikaans lied, Asikha Thali genaamd. Doordat dit een totaal ander soort muziek is dan veel mensen gewend zijn, reageerden sommigen wat onwennig. De zang werd afgewisseld met dans, waardoor er veel gebeurde in de zaal.

Na het koor opende het concert met Largo, een klassiek stuk. De zaal viel volledig stil en iedereen luisterde aandachtig. Na afloop werd er luid geapplaudisseerd. ‘’Dit concert is altijd zo mooi, een mooi evenement om met je vrienden en familie naar toe te gaan’’, aldus Jan Verstee, een fan die al 7 jaar achtereenvolgens dit concert bezoekt.