WOERDEN – Marije van Wijngaarden tekstschrijver heeft nu sinds anderhalf jaar haar onderneming ‘spatiecreatie’ gestart en wil hier uiteindelijk haar fulltime job van maken. Zelf vertelt ze meer over haar ervaringen als tekstschrijver.

Hoe ben je ooit begonnen als tekstschrijver?

‘Ik heb het altijd leuk gevonden om te schrijven. Na mijn studies begon ik in PR-communicatie en daar deed ik veel schrijfopdrachten, maar niet specifiek gericht op alleen schrijven, dat was vaak alleen maar een onderdeel ervan. Ik merkte dat ik het schrijven eigenlijk het leukste vond en dus ik ging daarna steeds op zoek naar een baan waarin schrijfvaardigheid wel een groot onderdeel was. Nadat ik dat had gevonden miste er nog steeds wel wat, namelijk meer verantwoordelijkheid en vrijheid. Een jaar of acht ben ik ongeveer in loondienst geweest en nu ben ik sinds anderhalf jaar ook zzp’er. Als zz’per werkte ik in het begin één keer per week, nu doe ik dit twee keer per week en eind dit jaar wil ik mij echt vol gaan richten op mijn eigen bedrijf. Dat is wat ik echt wil.’

Wat is je ultieme doel die je later hoopt te gaan bereiken als tekstschrijver?

‘Ik sta nog zo aan het begin van mijn eigen onderneming, dat ik er nog niet zo over heb nagedacht. Voorlopig wil ik eerst ontdekken en genieten van het in mijn eentje werken. Ik vind het wel interessant om te horen van anderen die in het buitenland werken en grotere projecten doen, hoe het is om daar tekstschrijver te zijn. Zelf wil ik wel gewoon nog steeds voor Nederlandse organisaties werken en schrijven. Zo kan ik zelf mijn tijden indelen en hoef ik dus niet 40 uur in de week te werken om mijn brood op tafel te krijgen.’

Hoe ga je te werk als een klant je vraagt om voor hun een tekst te schrijven?

‘Mijn focus ligt vooral bij het schrijven van webteksten en blogs. De meeste aanvragen die ik krijg zijn dan ook voor teksten online. Ik stel een paar vragen zodat ik weet waar ze precies naar op zoek zijn. Dan vraag ik bijvoorbeeld of ze al een website hebben, wat hun doelgroep is en wat voor beeld ze willen laten overbrengen. Aan de hand van de antwoorden op mijn vragen kan ik een beetje inschatten hoe ik het best kan helpen, hoeveel tijd erin gaat zitten en maak ik de prijsopgave. Vaak doe ik dan ook nog een zoekwoordenanalyse om te achterhalen onder welke zoektermen zij het beste gevonden worden en dat verwerk ik dan ook in de teksten. De klant hoeft als ze hun input hebben geleverd verder niks te doen. Eenmaal als ik de geschreven tekst naar hun doorstuur, kunnen ze er even naar kijken en kunnen we nog een paar dingen overleggen. Als laatste verwerk ik dan nog hun feedback erin als die er is en dan is de tekst klaar.’

Hoe zorg je ervoor dat teksten schrijven leuk blijft voor jezelf?

‘Ik ben best nieuwsgierig en vind alles wel interessant. Het maakt voor mij niet uit waar het over gaat, ik duik er gewoon in en dan wordt het vanzelf boeiend. Bij elke klant die hulp vraagt is het soms even zoeken en moet ik even in het onderwerp komen. Eenmaal wanneer dit is gelukt, gaat het na een tijdje vanzelf.’

Heb je nooit gedacht om te stoppen? En wat anders te gaan doen?

‘Nee, ik heb eindelijk mijn angst overwonnen en heb de stap gemaakt om er helemaal voor te gaan. Stel dat het allemaal misloopt, dan kan ik natuurlijk altijd een baan gaan zoeken, maar ik ga er niet van uit dat dit gebeurt. Ik zit nog echt in het groeiproces van mijn eigen bedrijf en vind het dus echt heel leuk om alles te gaan ontdekken. Ik merk nu juist dat ik het leuker vind om te doen, doordat ik dus nu twee keer in de week hieraan werk en dit heel graag wil gaan uitbouwen.’