De eerste lessen OfficeYoga zijn van start gegaan. Het is de Week van de Werkstress en in restaurant de HALL werden daarom OfficeYoga proeflessen gegeven. “OfficeYoga kan een burn-out voorkomen”, aldus Nathalie van Roon van Miracle Yoga, die de lessen in Woerden geeft.

OfficeYoga werd door middel van twee proeflessen voor het eerst in Woerden gegeven tijdens de week van de werkstress. Werkstress en werkplezier staan deze week centraal. Bedrijven in heel Nederland doen hier aan mee.

De oefenlessen werden gegeven in de HALL in Woerden. Je kon op twee momenten deelnemen aan de lessen, een mogelijkheid was ’s ochtends en de andere ‘s middags. De lessen begonnen met een presentatie over wat stoelyoga inhoudt, wat stress is, hoe het idee ontstaan is en waarom OfficeYoga de oplossing is. De proefcursus begon met een kleine stoelyoga oefening om de deelnemers kennis te laten maken met dit fenomeen.  Door middel van bijvoorbeeld oogoefeningen werd duidelijk wat men kan doen tegen de gevolgen van het continu staren naar een beeldscherm. Daarna werden de lessen afgesloten met een gezonde lunch of ontbijt in het restaurant van de HALL en werd de mogelijkheid geboden om vragen te stellen.

“OfficeYoga is yoga wat gedaan kan worden tijdens, of tussen het werk door”, legt Nathalie van Roon, die de proeflessen gaf uit. “OfficeYoga, onder andere bekend als stoelyoga, is niet nieuw, maar komt overwaaien uit Amerika en wordt steeds populairder in Nederland”.

Patricia van Hall, eigenaresse van de HALL legt uit waarom de lessen juist daar worden gegeven. “Wij zijn veel bezig met gezond eten en gezond leven, daar hoort beweging natuurlijk ook bij”, zegt Patricia. “Er wordt hier hard gewerkt, omdat we ook een zakelijk restaurant zijn, maar het moet ook chill zijn. OfficeYoga is hiervoor de perfecte oplossing”.

Cijfers van het CBS geven aan dat een derde van Nederland werkt op een hoog tempo en onder een hoge tijdsdruk. Hiervoor is Yoga een goede oplossing zegt Nathalie van Roon. “OfficeYoga kan preventief werken en bijvoorbeeld mensen helpen een burn-out voor te zijn. Veel mensen merken niet dat ze last hebben van werkstress en komen hier te laat achter, dit kan erg fout gaan en misschien zelfs lijden tot een burn-out. Door een moment voor jezelf te nemen en aan OfficeYoga te doen, kun je helemaal tot rust komen en daarna weer fris beginnen aan je werk”. Nathalie vertelt dat juist de mensen die zeggen dat ze geen tijd hebben of het niet nuttig vinden OfficeYoga juist het hardst nodig hebben.

Rob Miedema heeft meegedaan met de cursus stoelyoga tijdens de lunch. “Vroeger heb ik ook veel aan meditatie gedaan, maar dit is een hele nieuwe kennismaking voor mij en daarom erg interessant”, zegt Rob. “Ik zou OfficeYoga graag willen gaan volgen in de pauze, maar ik weet niet of al mijn collega’s dat zouden willen. Ik werk naast de HALL dus als de lessen hier gegeven zouden worden zou dat perfect zijn, dan kan ik gewoon even op een neer lopen”.

OfficeYoga werd nog nooit eerder gegeven in Woerden, maar er zijn plannen om de OfficeYoga voort te zetten en wekelijks lessen te houden in de HALL. “Hoe we dat gaan doen weten we nog niet, maar daar gaan we goed over nadenken”, aldus Nathalie. “Het zou een oplossing kunnen zijn als bedrijven naar de Hall komen in bijvoorbeeld de pauze voor ontspanning. Ook kan ik naar bedrijven komen om daar de OfficeYoga te geven. Iedereen die meedeed aan de proefcursus was in ieder geval positief, wat ik een goed teken vind”.