Om te laten zien wat het St. Antonius ziekenhuis in Woerden allemaal in huis heeft organiseerde het ziekenhuis op zaterdag 2 november een open dag. Na de fusie van het Woerdense Hofpoort ziekenhuis met St. Antonius zie je volgens het St. Antonius dat mensen geen idee hebben wat er allemaal mogelijk is hier in het ziekenhuis. ‘Mensen denken dat er steeds meer afgebroken wordt, maar er gebeurt nog heel veel hier en er kan ook heel veel, dat hebben we vandaag laten zien’, aldus de woordvoerder van het St. Antonius ziekenhuis in Woerden Marie Jeanne Douven.

Eigenlijk kan je voor allerlei soorten specialisme in Woerden terecht. Van een MRI-scan (medische beeldvormingstechniek die wordt gebruikt voor het in kaart brengen van het lichaam en bepaalde lichaamsprocessen) tot een CT-scan (een röntgenapparaat dat een serie foto’s maakt). En met deze open dag kon iedereen deze apparaten en het gloednieuw spatadercentrum komen bekijken. Ook werden er minicolleges georganiseerd over cardiologie, problemen met gewrichten en slaapproblemen. Voor iedereen die een staaroperatie overweegt kon je vandaag zien hoe deze operatie in zijn werk ging, van de voorbereiding op de dagbehandeling tot de operatie zelf op de operatiekamer. Ook voor kinderen was er veel te doen er werd een rolstoelrace georganiseerd en je kon jezelf laten gipsen, zonder dat je je daar je arm voor hoefde te breken.

Er is op dit moment geen spoedeisend hulp meer in Woerden en je kunt niet meer in de kliniek overnachten. Het St. Antonius in Woerden is geen ziekenhuis meer maar een brede polikliniek geworden. Vooral het feit dat er geen spoedeisend hulp meer in het ziekenhuis zit, zit woerdenaren dwars. Vooral voor ouderen kan het lastig zijn om bijvoordeeld midden in de nacht naar de spoedeisende hulp in Utrecht te gaan, daarom is het St. Antonius opzoek naar oplossingen. Op de open dag was er een speciale ruimte ingericht om mee te denken over de toekomst van het St. Antonius. Om zo passende zorg in Woerden terug te brengen. De knelpunten zitten nu in de avonden, weekenden, nachten en in de ouderenzorg. Wellicht kan het ziekenhuis de gebiedsontwikkeling die op dit moment in de buurt van het ziekenhuis bezig is laten aansluiten op passende zorg. ‘Eén uitgangspunt is zeker wij blijven in Woerden maar hoe, dat is de vraag’, aldus de woordvoerder van het St. Antonius ziekenhuis in Woerden Marie Jeanne Douven.