WOERDEN – RTL Nieuws heeft zojuist de uitslag van een onderzoek naar discriminatie online gezet, dit onderzoek vond plaats in Woerden. Hierbij gingen twee mannen de straat op om aan willekeurige voorbijgangers te vragen of ze hun telefoon even mochten lenen. De ene man was blank, deze kreeg het vaker voor elkaar dan de andere man, die gekleurd was.

Het doel van dit onderzoek was om te kijken of er nog discriminatie plaatsvind in alledaagse situaties. Het blijkt uit het onderzoek dat dit antwoord ja is. De blanke man kreeg het namelijk in 30 van de 50 gevallen voor elkaar om een telefoon te lenen, de gekleurde man lukte het maar 20 van de 50 keer. Dit terwijl de proef op dezelfde dag, op dezelfde plek plaatsvond en de mannen precies dezelfde kleding aanhadden. Er is voor de plaats Woerden gekozen omdat dit wordt gezien als een doorsneegemeente.

Er werd ook nog een tweede onderzoek uitgevoerd met hetzelfde doel, dit was de Airbnb-test. Hierbij maakten een blanke man en een Marokkaanse man een account aan op Airbnb waarbij ze meer dan 100 keer reageerden op kamers en appartementen die werden aangeboden door particulieren. De blanke man werd 9 van de 50 keer geweigerd, de Marokkaanse man 21 keer. Dit terwijl ze precies hetzelfde verzoek deden.

Het filmpje met de uitslag van het onderzoek in Woerden is te bekijken via de volgende link: http://rtlxl.nl/#!/u/abe3265f-2f73-461e-a654-fb5c3602c800