WOERDEN – De beste Singer Songwriter van Nederland finalist Okke Punt gaf een optreden bij de eerste bijeenkomst van de muziekavond NachtSessies.

Bij binnenkomst wordt de weg gewezen naar boven, waar de muzikale avond plaatsvindt. Er volgt een lange wenteltrap met kleine treden naar boven. Toeschouwers lopen voorzichtig stapje voor stapje. De ruimte waar de finalist gaat optreden is klein, net onder de klokken van de kerktoren. De vloer en muren bestaan compleet uit baksteen, waar felle roze verlichting tegen aan is geplaatst. Als iedereen een plekje heeft gevonden wordt er koffie, thee en koekjes aangeboden. Het is koud, nog net boven de 0 graden celsius. Het publiek houdt jassen en handschoenen aan, en de organisatoren delen dekentjes uit tegen de kou.

Nadat de eerste band een klein uurtje heeft gespeeld, maken zij plaats voor Okke Punt. Okke heeft meegedaan aan het TV-programma “De beste Singer Songwriter van Nederland” van VARA. Voordat Okke begint beginnen de kerkklokken te luiden. “Dit hoort niet bij de show hoor,” grapt hij.

“Horen jullie mij een beetje?” vraagt hij aan het publiek  “Dit liedje heet The Bridge.” Okke begint met gitaar spelen. De melodie is rustig en hij zingt. Hij gaat op in het nummer, met gesloten ogen en de microfoon vlakbij zijn mond. Het nummer eindigt, en hij roept meteen: “Oh, wat is het koud!”

“Het volgende liedje heet Soldier’s Song, het eerste nummer dat op mijn debuutplaat staat, die in September is uitgekomen. Soldier’s Song gaat over een man die in een D-Day achtige situatie zit, en hij verschuilt zich ergens achter, en bedenkt zich: ‘ik ga dit waarschijnlijk niet halen’. Hij denkt na over het leven, over wat hij allemaal heeft meegemaakt. Hij maakt een lijstje en denkt, ‘ohja, misschien is het helemaal niet zo erg als ik het niet haal, want dan kan ik jou weer zien.’ Daar gaat dit liedje over!” Okke begint te spelen op de gitaar, eerst eventjes rustig en dan voert hij voorzichtig het tempo op. Hij zingt: “as far as I can see, there is no hope for me”, wat het verhaal begint van de soldaat die weet dat hij zijn dood tegemoetkomt. “If I die tonight I’m fine, ‘cause I’d meet you tonight.” Als het nummer is afgelopen barst het publiek los in uitbundig applaus.

“Normaal gesproken schrijf ik een setlijst, zodat ik een volgorde heb van de nummer die ik ga spelen. Heb ik dus niet gedaan. Heel gek, want dan vergeet je even je eigen liedjes, wat je hebt geschreven. Goed verhaal Okke,” lacht hij. ” Het liedje dat ik nu voor jullie ga spelen is mijn auditieliedje voor de show beste Singer Songwriter van Nederland, Mr. Help Me Out. het gaat over dat stemmetje in je hoofd dat zegt dat je op maandagochtend lekker moet blijven liggen. Daar heb ik een liedje over geschreven, en het gaat zo!” Hij begint met spelen op de gitaar, een zomerachtig ritme. Tijdens het zingen kijkt hij ook rond en maakt oogcontact met het publiek. Het publiek kijkt en luistert met alle aandacht naar hoe Okke alle noten zingt, en zijn gevoel stort in de muziek en de tekst. Het publiek klapt weer enthousiast als hij klaar is. “Dank jullie wel!” roept hij door de microfoon.

“Wat zijn jullie lief! Het is koud maar toch ook wel een beetje warm.” Tussendoor speelt hij een zacht melodietje. “Goeie grap hé, van mij” Het publiek lacht nog wat harder, “Ik heb vandaag een beetje mijn lolbroek aan, een dubbele laag!” grapt hij over de kou.

“Wil je een liedje meezingen?” vraagt hij opeens aan zijn vriendin uit het publiek. “Ik ben verkouden!” roept ze terug. Okke doet net alsof hij het niet hoort en zegt: “ja kom maar! Dames en heren: Yori Swart!” iedereen klapt.”Yori is lekker verkouden, maar ik zet haar even voor het blok, ik weet dat ze toch ja zegt!” Zegt hij met een glimlach op zijn gezicht. “Het volgende liedje heeft een verhaaltje. Twee weken voor de opnames van de CD had ik een duet, en ik zocht een zangeres. Toen dacht ik aan Yori, en ik belde haar. ‘Over twee weken’, zei ik toen. Dus ik zat in de studio, en Yori kwam binnen. We hadden helemaal niet geoefend voor dit nummer. We begonnen maar gewoon met de opname. We speelden het nummer maar één keer, en die staat op de plaat! het liedje gaat over twee mensen die elkaar al heel lang kennen maar langs elkaar heen leven, en aan het eind van het liedje komen ze toch bij elkaar. Wat ik heel leuk vind, want ik heb nu een relatie met Yori!” Ze beginnen met spelen. Okke begint de melodie op zijn gitaar en zet zijn stem in. Yori valt in met haar zangstem, en aan het einde van het nummer pakt Okke haar vast en zoent haar.