WOERDEN – De SOAP-avond in ’t Bierhuys is begonnen, dat is duidelijk. Het is immers de derde donderdag van de maand, en iedereen kijkt uit naar alle bandjes en muzikanten die déze avond weer gaan optreden.

Van buitenaf is het rustig. Een groepje staat buiten te roken en te kletsen. Binnen is het drukker, er zijn ongeveer 40 mensen. Een bandje speelt muziek dat klinkt als een mix van country en pop. De bar staat vol met glazen en overal staan lege flesjes bier. Aan het plafond hangen rekken met bier- en wijnglazen. Het café is belicht met sfeerlampen. De band speelt gitaar en er wordt door de zangeres op de tamboerijn gespeeld.

De openpodiumavond in ’t Bierhuys wordt georganiseerd door SOAP: Stichting Open Akoestisch Podium. Zij hebben als doel om muzikanten de kans te geven om samen te spelen met een enthousiast publiek. Vrijwilliger van SOAP, Monique van der Pol vertelt: “Dit doen wij al veertien jaar. Het is begonnen toen we hier nog niet zo lang zaten. We zijn klein gestart; het is uitgegroeid tot een veel groter evenement”.

De band, Pretty Small speelt nog een paar nummers en het publiek klapt en zingt mee. Na elk nummer wordt er uitbundig geklapt. Pretty Small is een lokale band uit Montfoort. Ze maken op deze avond hun debuut. De band bestaat uit moeder, dochter en tante.

SOAP organiseert ook andere evenementen, met als grootste daarvan het Akoestival. Dat is een akoestisch festival dat jaarlijks plaatsvindt in het Westdampark in Woerden. SOAP werkt alleen met vrijwilligers en sponsors.

De SOAP-avond in ’t Bierhuys wordt elke eerste en derde donderdag van de maand georganiseerd. Veel instrumenten zijn al aanwezig en aanmelding voor de avond is niet verplicht. Wel wordt dit aangeraden voor de garantie van een speelplekje. Het evenement is open toegankelijk voor iedereen.

Buiten staat, een sigaretje rokend, een andere artiest. Hij wil kijken of hij later nog kan optreden. Hij bespeelt zelf de mondharmonica. Hij speelt al muziek sinds hij kan lopen, maar treedt op sinds een jaar of tien. Bijna wekelijks staat hij op het podium, meestal tijdens de SOAP-avonden in ’t Bierhuys. Zijn band heet Lasso en zij spelen vooral countrymuziek. De mondharmonicaspeler, Arthur Akis, zegt hierover: “we spelen alleen maar covers, maar we verbasten de nummers zo dat je ze nooit herkent.”

Eenmaal binnen is Pretty Small gestopt met spelen en betreedt een andere band het podium. Er wordt bier gedronken en gelachen. De sfeer is rustig, maar zeker ook gezellig. Iedereen is benieuwd naar hoe de rest van de avond gaat verlopen.

De band begint met spelen en er klinkt een harde piep van de microfoon, die iets te dicht bij de versterker stond. De zanger lacht eventjes en begint daarna met zingen. Hij wordt ontvangen met een hartelijk applaus en het publiek juicht hem toe.