Voor musicalvereniging SterAllures is het een drukke periode. De leden gaan namelijk Woerden rond als Sinterklaas en pieten. Voor zowel bedrijven als huisbezoeken zijn ze in te huren. Dit jaar hebben ze de keuze gemaakt om de overgang van zwarte piet naar roetveegpieten te maken.

Mariska Hoogendoorn regelt de verhuur voor de vereniging, ‘wij hebben ervoor gekozen omdat dit jaar de intocht in Apeldoorn en het sinterklaasjournaal alleen maar roetveegpieten hadden. Hierdoor vonden wij dat wij ook met roetveegpieten moeten komen.’  De reacties op deze overgang waren zeer positief. De vereniging heeft meer aanmeldingen gekregen dan vorig jaar toen de pieten nog zwart waren. Hoogendoorn speculeert dat dit ook echt komt door de gemaakte verandering. Vorig jaar hebben veel bedrijven toch van de viering afgezien door de heftige pietendiscussie, ze lieten weten dit jaar wel weer benaderd te willen worden. Hoogendoorn verteld hierbij: ‘Dat ze voor roetveegpieten kiezen is om toch niemand te discrimineren, dat krijgen we veel te horen vanuit bedrijven.’

Onder de leden werd de roetveegpiet warm onthaald. Volgens Hoogendoorn kwamen er geluiden vanuit leden die niet meer over straat durfden als zwarte piet. ‘Als het zwart word dan wil ik geen piet meer zijn’, lieten leden Hoogendoorn weten. Dat leden meewerken is verplicht bij de vereniging, of als Sint of piet, of achter de schermen. Dat leden geen piet zouden willen zijn had voor de vereniging niet veel goeds betekend. De opgave om genoeg pieten te werven is namelijk al moeilijk genoeg. Dit jaar heeft de vereniging ook drie externe pieten moeten inzetten om genoeg pieten beschikbaar te hebben.

Dat er dit jaar weer meer aanmeldingen waren betekend veel voor de vereniging, ’Het zijn wel de inkomsten die wij hier van krijgen waardoor onze contributie laag kan blijven. Daarom is het een heel groot iets voor ons’, aldus Hoogendoorn.