Tentoonstelling "Het geluid van de stilte" reist door verschillende gemeentes in het Groene Hart. Esther van den Bor is de organisator en heeft als doel verschillende stiltegebieden in het Groene Hart zichtbaar te maken en om het effect van de stilte te vertellen.

Een van de redenen van de tentoonstelling “Het geluid van de stilte” is het bekender maken van de stiltegebieden in het Groene Hart. Daarbij wil Esther van den Bor vertellen wat er te vinden valt in de stiltegebieden en hoe de gemeente ze behandeld. “Het Groene Hart heeft een paar kern eigenschappen vastgesteld zoals rust en stilte, maar iedere provincie gaat er anders mee om.” vertelt Esther van den Bor. “Het tweede punt is om deze gebieden zichtbaar te maken”, zegt van den Bor, “want veel mensen weten niet dat ze bestaan dus inwoners weten slecht de stiltegebieden te vinden.”

Maar wat is nou zo belangrijk aan stilte? “Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar het effect van stilte op een mens,” legt van den Bor uit.

“Het is aangetoond dat wanneer mensen in een drukkere omgeving moeten presteren, ze dit slechter doen. Ook verhoogt drukte je hartslag en bloeddruk.”

Esther van den Bor laat de invloed van verschillende omgevingen zien in haar tentoonstelling. Door de bezoekers twee fragmenten te laten beluisteren met verschillende omgevingsgeluiden, wordt er aangetoond wat voor effect drukte heeft op hun hartslag.

De tentoonstelling “Het geluid van de stilte” geeft de bezoeker achtergrondinformatie over verschillende stiltegebieden en hoe de provincies hier mee omgaan. “Elk stiltegebied heeft een ander kenmerk,” aldus Esther van den Bor. “Stiltegebieden zijn ook niet alleen maar natuurgebieden, maar ook plekken in de stad waar mensen de stilte kunnen opzoeken.” Er worden ook foto’s tentoongesteld die gemaakt zijn in de stiltegebieden en er is een quiz waaraan je mee kan doen doormiddel van QR-codes.

De medewerking van organisaties, zoals de Nederlandse Stichting Geluidshinder en Wandelnet, heeft ervoor gezorgd dat de stiltegebieden meer publiek bereikt. Wandelnet publiceert namelijk wandelingen in de stiltegebieden en ook de Nederlandse Stichting Geluidshinder geeft het aandacht op hun site.

Deze tentoonstelling reist door verschillende gemeentes en is op dit moment in Montfoort te bezoeken. De dichtstbijzijnde stiltegebieden in Woerden kunt u vinden op www.geluidvanstilte.nl.

Esther van den Bor laat met haar tentoonstelling “Het geluid van de stilte” zien hoe belangrijk stilte in het dagelijks leven is en waar je dit kan opzoeken in het Groene Hart.