Sinds 2013 is Justin Egberts er als de kippen bij om alle ellende van de Woerdense wegen vast te leggen. Met zijn fotocamera schiet hij beeldmateriaal van ongelukken, branden en andere incidenten om deze aan de media te verkopen. Nu kijkt hij terug op de afgelopen zeven jaar en vooruit naar de jaren die nog gaan komen: ‘Ik heb de regie in eigen handen genomen en zal dat ook blijven doen.’

Wanneer er een afschuwelijk ongeval gebeurt zullen de meeste betrokkenen het voorval snel weer willen vergeten. Toch bestaan er ook fotografen die zich geroepen voelen deze momenten juist vast te leggen, zoals de 21-jarige Justin Egberts die via zijn vader het vak inrolde. ‘Hij is ook journalist, maar dan meer de tekst-kant. Daardoor ben ik al van kleins af aan met nieuws in aanraking gekomen. Toen ik een keer mee mocht kijken bij een grote brand was ik verkocht, daarna heb ik meteen een camera gekocht’.

Met een go-pro om zijn racefiets is de jonge journalist snel ter plaatse. Meldingen voor klussen krijgt hij via zijn pager binnen. ‘Dat is een soort app waarmee men bijhoudt wanneer de brandweer uitrukt, daar fiets ik vervolgens achteraan. Ik zou ook politiemeldingen kunnen ontvangen, maar dat is niet goed voor mijn nachtrust.’ De beelden verkoopt Justin aan een verscheidenheid aan klanten. Van het AD tot aan RTV Utrecht. Hij werkt onafhankelijk maar krijgt wel opdrachten. ‘Ik zou niet snel een opdracht afslaan, ook niet als die saai is. Alleen als het te ver weg is weiger ik, want ik heb niet voor niets mijn eigen gebied afgebakend’

Af en toe hebben de beelden ook een ander doel: ‘Soms is een incident zó heftig, dat het voor de slachtoffers een groot zwart gat in hun leven is. Dan kunnen mijn beelden een uitkomst bieden. De herinneringen worden opgehaald en dit kan bij het verwerkingsproces helpen.’ Geïnspireerd door een tweet van een collega is Justin nu bezig met een kaart, waar de gevarenzones van Woerden uit duidelijk moeten worden. Volgens hem komen daar verontrustende resultaten uit. ‘Graag zou ik het Woerdense bestuur willen waarschuwen en oproepen meer interesse te tonen voor verkeersveiligheid. Er zijn duidelijk probleemgebieden te zien dus ik denk dat er oplossingen moeten komen. Zeker als sommige ongelukken zo voorspelbaar zijn.’

Ook de opmars van elektrische auto’s gaat nieuwe problemen opleveren in de komende tien jaar, voorspelt de fotograaf: ‘Die wagens zorgen door hun bedrading zeer snel voor kortsluiting en daarmee brandgevaar. Doordat er zuur in de accu’s zit wordt blussen moeilijk. Stel je nou eens voor dat we een auto laten uitbranden in een parkeergarage, dat wordt een drama voor de hulpverlening.

Al met al groeit Justin Egberts nog steeds in zijn vak en heeft hij ambities voor de toekomst. ‘In 2023 ben ik tien jaar met mijn werk bezig, dan ben ik verder in zowel de journalistiek als fotografie en daar zal men dan ook wat van merken. Van mijn hobby heb ik mijn beroep kunnen maken, al heb ik daar school voor moeten opgeven. Ik leer nu wat ik zelf wil leren en krijg het voor elkaar. Ik heb de regie in eigen handen genomen en zal dat ook blijven doen.’