Uit cijfers van de NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars) blijkt dat er in het vierde kwartaal van 2019 het nog lastiger was om aan een woning te komen. Er is weinig tot geen aanbod, maar er zijn veel mensen zoekenden naar een woning. Daarom vertrekken veel mensen naar een andere woonwijk dan in eerste gedachte.

Eveline (22) nog wonende in Houten gaat binnen kort verhuizen naar Woerden: ‘Omdat mijn oudere broer uit huis ging vonden mijn ouders onze huidige woning te groot. Na lang twijfelen hebben mijn ouders er toch voor gekozen om onze woning in de verkoop te zetten. Daarom hadden zij direct een makelaar in de arm genomen bij de verkoop van onze woning. Het klinkt erg makkelijk, een fotograaf die langs komt om foto’s te maken en een makelaar die bezichtigingen heeft gepland. Maar helaas gaat het verkoopproces niet zo snel en niet zo leuk, in ieder geval bij ons niet.’

Er zijn veel woningen die voor de uiterst prijs verkocht worden. Maar niet alle woningen gaan als warme broodjes over toonbank. ‘Onze woning heeft langer dan één jaar te koop gestaan. Mijn ouders hebben samen met de verkoop makelaar gekeken naar verschillende opties zoals meerdere open huizen houden of de prijs verlagen. Ook wilde mijn ouders gebruik maken van het nieuwe online biedsysteem van de NVM. Uiteindelijk kwamen mijn ouders samen met de makelaar tot de conclusie om de vraagprijs te verlagen en met succes want onze woning was binnen no-time verkocht’, vertelt Eveline.

Het is uiteraard fantastisch dat je eigen woning die na een lange periode op de markt te hebben gestaan, nu eindelijk verkocht is. Maar wanneer je woning verkocht is, moet je nog opzoek naar een andere woning en dat gaat ook niet zo makkelijk wanneer er erg weinig aanbod is. Eveline vertelt dat haar ouders lang hebben gezocht naar een geschikte woning. ‘Er zijn genoeg mooie woningen in Houten maar helaas geen woning waar mijn ouders zich thuis voelen. Mijn ouders hebben altijd gezegd dat wij in Houten zouden blijven wonen, maar al snel waren de plannen gewijzigd. Ik was erg blij toen ik te horen kreeg dat onze woning verkocht was. Maar dat zou wel betekenen dat wij binnen zes maanden uit onze eigenwoning moesten en daarom ook binnen zes maanden een nieuwe woning moesten vinden. Mijn ouders hebben veel bezichtigingen achter de rug gehad voordat zij een woning in Woerden vonden. Toen ik te horen kreeg dat wij naar Woerden zouden verhuizen vond ik dat niet leuk. Ik ben in Houten geboren, mijn vriendinnen wonen hier en ik heb mijn hele leven hier gewoond, waarom zou je naar Woerden willen verhuizen? Ik ken tenslotte niemand die in Woerden woont. Ik vond het erg lastig om te accepteren dat wij echt naar Woerden zouden verhuizen, maar nu kijk ik er toch anders naar. Een nieuwe buurt met nieuwe mensen kan ook erg leuk zijn en ik ben binnen 20 minuten weer in Houten bij mij vriendinnen. Ik kan niet zeggen dat ik niet kan wachten totdat ik in Woerden woon, maar ik kan wel zeggen dat ik het niet meer zo erg vind en het prima vind’, aldus Eveline.