Met de kerstdagen achter de rug is het tijd voor weer een andere, heerlijke Nederlandse traditie: zelf vuurwerk afsteken. Dit natuurlijk om alle boze hulpverleners, prullenbakken en bushokjes uit ons land te verjagen. Natuurlijk niet te vergeten: het traditiegetrouwe NOS ochtend journaal met daarin heerlijke spreadsheets over het aantal ziekenhuisbezoeken, verloren ogen en verbrande kinderhandjes. Wat is het toch een heerlijke traditie dat zelf vuurwerk afsteken.

Tijdens de jaarwisseling van 2018 naar 2019 kwamen er 396 slachtoffers op de spoedeisende hulp terecht. De overige 700 slachtoffers konden gezellig terecht bij de huisartsenpost. Waarom krijgen zo veel Nederlanders letterlijk een warm gevoel van binnen als ze zelf vuurwerk afsteken, wat geeft toch die ongelofelijke “kick” waar iedereen die vuurwerk afsteekt het over heeft? Waarom neemt het kabinet babystapjes als het gaat om een totaalverbod op vuurwerk? Het kabinet besloot afgelopen zomer dat de zwaarste soort consumentenvuurwerk, categorie F3, met ingang van de jaarwisseling 2020-2021 niet meer verkocht mag worden. Met dit tempo zijn we in 2050 nog steeds over een totaalverbod aan het discussiëren. En dat betekent dus dat er elk jaar opnieuw honderden Nederlanders het nieuwe jaar inluiden met een paar vingers minder. Niet te vergeten de hoeveelheid extra fijnstof en bange huisdieren dat op 1 januari in ons land verkeren.

Volgens de politie zijn 45% van alle vuurwerkslachtoffers mensen die het zelf niet afsteken, maar omstanders of mensen die toevallig langslopen. Doordat een rund stunt met zijn vuurwerk zijn onschuldigen daar de dupe van. Een kleine meerderheid van de Nederlanders is voor een vuurwerkverbod voor particulieren (50 procent), (45 procent is tegen). Een lokaal vuurwerkverbod krijgt meer bijval (57 procent), dat komt naar voren uit een enquête van I&O Research. Wij leven toch in een democratie? Wanneer krijgt de meerderheid van Nederland zijn zin? Wanneer laat het kabinet zijn ballen zien en komt er een totaalverbod op consumentenvuurwerk?

Er zijn prachtige georganiseerde vuurwerkshows door gemeentes, waarom zou je dan in hemelsnaam in de kou zelf een zielig pijltje afsteken. Je gaat toch ook niet tijdens de Champions League finale zelf een balletje tegen de muur aantrappen.

Volgens Brigitte Blatter (onderzoeker veiligheidNL) wordt er ongeveer 20% van de vuurwerkslachtoffers veroorzaakt door illegaal vuurwerk. De overige 80% wordt namelijk gewoon veroorzaakt door legaal consumentenvuurwerk. Vuurwerk dat je dus gewoon legaal kan kopen, vuurwerk dat het kabinet dus gewoon kan verbieden.

Op het streaminsplatform YouTube is rond de feestdagen iets geks aan de hand: kanalen zoals PyroteamDelft laat zonder waarschuwingen zien hoe zij illegaal vuurwerk afsteken. Dit met het argument dat het in België wordt afgestoken (een land waarin dit volgens hen wel legaal is). YouTube is een platform vol met jonge kijkers die zo zien hoe een stel malloten (In hun ogen idolen) de meest illegale soorten vuurwerk afsteken.

Deze jaarwisseling gaat het kabinet sowieso geen extra maatregelen nemen, dus kunnen we maar op ding hopen… dat het de hele dag stortregent. En dat hulpverleners maar veel vuurwerkbommen mogen ontwijken.