Een vreselijk incident schrikt Nederland op 18 september 2019 op. Advocaat Derk Wiersum wordt doodgeschoten op straat, voor zijn huis in Amsterdam. Op dit moment was Wiersum advocaat van kroongetuige Nabil B. in de zaak tegen Ridouan Taghi, Die ook wordt genoemd als vermoedelijke opdrachtgever van de moord op Wiersum. De bende van Taghi wordt in de media omschreven als bloeddorstig en meedogenloos. Heeft dit impact op de Woerdense advocate Marian Deij?

Marian Deij, advocaat bij Spoorlaan advocaten te Woerden spreekt zich uit. Deij is gespecialiseerd in arbeids- en familierecht. De zaak rondom Derk Wiersum is een strafrechtzaak. Deij vertelt: ‘Dit is een compleet ander soort recht dan strafrecht. Het is niet zo dat deze moordzaak alle advocaten angstig maakt. Wel moet ik zeggen dat dit niet de eerste moord op een advocaat is. De media zijn erg op deze zaak ingesprongen omdat het vreselijk is vanwege het georganiseerde aspect van de moord. Er is eerder een andere moord gepleegd binnen het familierecht, daardoor voel ik me meer bedreigd dan door deze moord. Ik voel me niet onveilig, maar ik heb wel eens te maken met verbeten mensen, dan moet je voorzichtig zijn. Het is vaak dan de tegenpartij die verbeten is. Je moet zorgen dat je ze niet triggert, want dat kan vervelende gevolgen hebben. Zo kan de tegenpartij zich nog feller op gaan stellen. Dit is niet per se vervelend voor ons, maar voor de cliënt.’

Volgens Deij zijn er meerdere beroepsgroepen die bedreigd worden in het uitoefenen van hun vak na deze moord en gelijknamige incidenten. Wel denkt ze dat niet alle mensen in deze beroepsgroepen bedreigd worden, maar alleen de mensen die betrokken zijn bij dergelijke zaken. ‘We zien een enorme verharding in het strafrecht, de menselijke kant verdwijnt steeds meer. De dingen die ik daarvan weet lees ik in de krant. Dat heeft niet te maken met mijn werk, gelukkig maar. Wel is er een zorgelijke ontwikkeling in de samenleving gaande, zulke moorden die tegenwoordig hier in Nederland gepleegd worden; dat raakt iedereen. We zien gelukkig wel dat mensen in verschillende beroepen al beveiligd worden, als ze zich bezighouden met strafzaken’, aldus Deij.

Contactpunt

Het Contactpunt Beroepsgroepen is in het leven geroepen voor advocaten die zich bedreigd voelen. Als advocaten hier een melding doen, wordt deze doorgezet naar de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Er wordt dan gekeken of er sprake is van serieuze dreiging, en dit wordt teruggekoppeld naar de advocaat, inclusief een eventuele oplossing. Deij denkt dat dit een nuttig initiatief is, ondanks dat er volgens haar voor het Openbaar Ministerie al langere tijd andere maatregelen zijn getroffen.

Over het Contactpunt Beroepsgroepen zegt ze specifiek: ‘Voor advocaten is het fijn dat het initiatief er is, want het geeft een enorm gevoel van steun. Wij als advocatenkantoor hebben ook een bericht ontvangen van de deken, de voorzitter van de Orde van Advocaten Midden Nederland. In de mail stond dat we contact op kunnen nemen als we dat nodig hebben. Hierdoor ontstaat een kort lijntje, je hebt echt het gevoel dat je er samen in staat. Als een advocaat zich nu meldt, worden er snel maatregelen getroffen, denk ik.’ De moord op Derk Wiersum is een vreselijk incident, maar echt treffen doet het Marian Deij niet in het uitoefenen van haar vak. ‘Natuurlijk raakt het mij, net als ieder ander in onze maatschappij.’