WOERDEN – Op www.woerden.hu.nl schrijven wij, de redacteuren van de website, elke dag over Woerden. Je ziet het allemaal voorbijkomen, wanneer we een evenement hebben bezocht, wanneer we nieuws hebben over Woerden en zelfs nog interviews met Woerdenaren zelf, over onderwerpen zoals hun passie en ervaringen. Eigenlijk publiceren we dus artikelen over het ‘leven’ in en van Woerden. Maar hoe is Woerden eigenlijk? En wat vinden wij, de redacteuren van de website en ik zelf nou van Woerden?

‘Woerden wordt door marktonderzoekers beschouwd als de meest gemiddelde gemeente van Nederland’ vermeldt https://nl.wikipedia.org/wiki/Woerden. Ik moet zeggen, als meest gemiddelde gemeente en stad van Nederland leek Woerden op het eerste gezicht niet echt op een leuke, gezellige en sfeervolle stad. Ten eerste hadden we er van tevoren niet veel van gehoord, zag het er niet zo modern uit zoals alle andere grote steden, en ja, eigenlijk dus maar gewoontjes en saai. Niet spannend en uitdagend genoeg om veel artikelen over te schrijven, dachten wij. Dit beeld werd vooral geschetst toen wij als beginnende journalisten erg enthousiast waren om leuke en spannende artikelen met leuke onderwerpen te schrijven, maar dit niet echt naar voren kwam, toen we begonnen met het zoeken naar onderwerpen voor onze eerste artikelen. Je kan wel zeggen, dat wij allemaal eerst een beetje teleurgesteld waren.

Maar toen we eenmaal Woerden zelf in moesten voor onderzoek, viel dat allemaal wel mee. Ja, het is niet de meest denderende stad die je ooit hebt bezocht, maar er zijn zeker wel leuke en vette uitgaansgelegenheden in de stad. Zo is sinds een paar maanden de eerste Lidl- Zero en een escapepool geopend. Er zijn veel betaalbare restaurantjes en terrasjes. Wekelijks staan er kraampjes op de gezellige markt. Ook is er een leuk museum en heeft Woerden veel mooie historische gebouwen. Verder zijn er elke week leuke concerten in het Rie theater en heeft de stad de welbekende café genaamd Victoria (Arie’s). Tot slot zijn de Woerdenaren vaak aardig en praten ze graag met veel plezier over Woerden.

Veel anderen denken hetzelfde over Woerden, een leuke stad om eens te bezoeken.  Zo vermeldt Jurgen Rupschus (één van de redacteuren van de site www.indebuurtwoerden.nl. ):‘ Wat blijkt? Woerden is geliefd! Gemiddeld geven toeristen hun bezoek aan Woerden een 8,3. Kijk, die kunnen we in onze zak steken. Over het algemeen zijn de reviews dan ook erg positief.’

Daarnaast vertelt Marleen Brekelmans (een zelfstandig ondernemer met veel reiservaringen naar leuke plekjes) op www.bijzonderplekje.nl het volgende, ‘Stedentrip op de planning? Wedden dat Woerden niet bij je opkomt? Hier zijn vier redenen om een bezoek aan Woerden in je agenda te zetten.’

Zelfs wij als journalisten raden het aan om het eens te gaan bezoeken. Zo vertelt Liv de Ridder (18): ‘Je kan vooroordelen over Woerden hebben, maar je weet pas echt hoe het is, als je er bent geweest’. Vertelt Jessilyn van de Coevering (19): ‘In Woerden is er zo nu en dan wel wat leuks te doen’. En vertelt Eric van der Hout (18): ‘Je kan zeggen wat je wil, maar Woerden is zo slecht nog niet.’

Het wordt dus zeker aangeraden om Woerden één keer te gaan bezoeken, vooral als je het leuk vindt om nieuwe dingen te ontdekken. Woerden geeft inderdaad een perfect beeld weer van een ‘gemiddelde’ Nederlandse gemeente en stad. Niet megagroot en spectaculair, zoals bijvoorbeeld Amsterdam of Rotterdam, maar het heeft wel gewoon de dingen die je van een gemiddelde stad in Nederland verwacht. Niet te veel poespas, maar nog steeds leuk om één keer te zijn geweest.

Wat ik verassend en leuk vond van Woerden waren vooral de leuke cafétjes zoals, Café de Pompier en Café Victoria. Maar ook vielen de concerten in het Rie theater erg in de smaak bij mij. Als ik Woerden zal moeten beoordelen, zal ik Woerden zelf drie van de vijf sterren geven.