WOERDEN – Geert Wilders is vrijdag veroordeeld in de rechtszaak tegen zijn uitspraken over ‘meer of minder Marokkanen’. Waar een boete van 5.000 euro was geëist is er nu besloten dat Wilders met de veroordeling voor groepsbelediging en aanzetten tot discriminatie al genoeg is gestraft. Woerden SvJ ging de straat op om de mening van de Woerdenaren te peilen.

“Drie PVV-hatende rechters verklaren Marokkanen tot ras en veroordelen mij en half Nederland. Knettergek.”, aldus Geert Wilders met zijn eerste reactie op de uitspraak van de rechtbank in Den Haag. Woerden wordt gezien als de meest gemiddelde gemeente van Nederland en zal zodoende dan ook een mening hebben die gedeeld wordt door een groot deel van Nederland.

De mening van de ondervraagde Woerdenaren is echter zeer duidelijk, zo’n 70% van alle ondervraagden vindt de uitkomst van de rechtszaak onterecht. “Op deze manier heeft die rechtszaak het volk alleen maar geld gekost, die uitspraak is toch helemaal onzinnig! Zijn ze ruim twee jaar bezig met die zaak en dan komt er zo’n zwakke uitspraak.”, meldt een van de Woerdenaren.

Reclame
Naast het feit dat Wilders’ veroordeling niet positief ontvangen wordt, valt ook het nieuws dat Wilders in hoger beroep gaat niet in goede aarde. “Dat hoger beroep doet hij alleen maar om extra zetels te krijgen volgend jaar, ik vrees dat het nog gaat werken ook.”
Alle media-aandacht voor de uitspraken van 19 maart 2014 en de bijbehorende rechtszaak worden in Woerden over het algemeen gezien als gratis reclame voor Geert Wilders en de PVV.

De rechtszaak roept vragen op onder de Woerdenaren. Zo vraagt men zich af of de vrijheid van meningsuiting in het gedrang komt door de zaak en de uitspraak. Wilders heeft weliswaar geen straf gekregen, maar is wel veroordeeld om een mening die hij heeft verkondigd. Dat Wilders veroordeeld is, afgezien van de strafhoogte, wordt over het algemeen wel als positief bevonden. De uitspraak laat zien dat niemand boven de wet staat, ook politici niet.

PVV in Woerden
De laatste verkiezingen waar de PVV aan meedeed in Woerden waren de verkiezingen voor de Provinciale staten in 2015. Hierbij koos 8,6% van de Woerdenaren voor de politiek, dat waren 1843 stemmen. In 2014 koos nog 10,4% van de Woerdenaren voor de PVV tijdens de verkiezingen voor het Europees Parlement. Destijds was de opkomst echter lager en staat de 10,4% voor 1764 stemmen.

De rechtszaak tegen de uitspraken van Wilders kwam mede door Woerden tot stand. Burgemeester Victor Molkenboer en de wethouders van de gemeente hebben destijds als gezamenlijk college aangifte gedaan tegen de ‘minder-Marokkanen’- uitspraak. Destijds vond het college dat het opruiende karakter van de gebeurtenissen mensen feitelijk aanzet tot discriminatie, iets dat bij wet verboden is.