De gamewereld een wereld waaraan een hoop jongeren verslaafd aan raken, maar je kan ook veel gamen en niet verslaafd zijn. Heyser uit Woerden speelt al meer dan twaalf jaar World of Warcraft en is het spelletje nog steeds niet zat. Tijdens het spelen heeft hij al een hoop vrienden gemaakt waarmee hij af en toe ook buiten de gamewereld afspreekt.

I Rock When I Proc, dat is de naam van de groep mensen waar Heyser mee speelt ook wel een Guild genoemd. Een proc is een item in World of Warcraft, in dit spel bestaat de guild uit honderden leden, maar de harde kern die af en toe samenkomt bestaat uit ongeveer twintig man. ‘Af en toe komen we samen voor een barbecue of een borrel, ik heb bijna al deze mensen in het spel ontmoet’, aldus Heyser (de leider van de guild).

Heyser vindt zichzelf niet verslaafd: ‘Ik heb gewoon een normale baan dus kan niet continu gamen. En ja het is fijn als er een nieuwe wereld vrij is, maar als mijn vrienden aankloppen ga ik net zo lief een drankje doen in de normale wereld’. Toch worden games wel als verslavend gezien. Gameontwikkelaars willen dat jij zolang mogelijk blijft spelen. Dat doen ze door je te belonen bijvoorbeeld met: experience punten, nieuwe items of het unlocken van een nieuwe wereld. Elke keer als jij beloond wordt denken je hersenen: dit is fijn, laten we doorspelen.

Volgens Jan Willem Poot, oprichter verslavingskliniek ‘Yes we Can’ voelen de jongeren met een gameverslaving zich anders dan anderen. ‘Met het gamen vinden ze een nieuwe manier van leven waar ze zich wel prettig bij voelen’. Bij Heyser is dit niet het geval: ‘Ja, ik game veel, maar ik verschuil mijzelf niet in de online wereld’. Hij heeft namelijk naast het gamen ook gewoon een vaste baan, het gamen voor hem is gewoon een uit de hand gelopen passie. ‘Zonder dit spel zou ik zo veel minder vrienden hebben, het is leuk als je samen een passie hebt voor hetzelfde spel’, aldus Heyser.

World of Warcraft is een MMORPG, oftewel: een massively multiplayer online role-playing game. Je speelt met je eigen karakter in een online wereld waarin je andere karakters tegen kan komen en samenwerkingsverbanden kan sluiten (de guilds). Precies dus waar Poot het over heeft, een online wereld waarin je niet jezelf hoeft te zijn. Heyser ziet dit anders: ‘World of Warcraft geeft mij zo veel moois, vooral de vrienden die je maakt. Ik denk dat als je dat lukt je zeker geen verslaving hebt. Zonder World of Warcraft zou ik niet weten wat ik zou moeten doen’.