Yoga is een trend waar niemand tegenwoordig meer omheen kan. Uit onderzoek van Yoga Nederland blijkt dat er in Nederland 1,6 miljoen mensen aan yoga doen, dit is 12% van de Nederlandse bevolking. Hiervan volgt 9% yogalessen bij een yogastudio. Ook is yoga een inkomstenbron, er wordt in totaal 325 miljoen euro per jaar aan yoga en yoga gerelateerde spullen uitgegeven.

Oorspronkelijk stamt yoga uit het boeddhisme. Wat zet mensen in de westerse wereld er dan toe om yoga te gaan doen? Yogadocent Angélique Boset, werkzaam bij JBM, vertelt over haar ervaringen.

Hoe bent u met yoga in aanraking gekomen?
‘’Ik ben ziek geweest, ik had kanker, ik heb een auto-ongeluk gehad en heb in coma gelegen. Na dit alles bleef ik maar migraine en hoofdpijn houden. De internist waarbij ik kwam zei dat ik yoga moest gaan proberen. Ik vond het een beetje onzin en dacht: ‘Wat moet ik nou met yoga?’. Ik had een beetje een zweverig beeld van yoga en dacht dat het niets voor mij was. Toch ben ik het maar gaan proberen met YouTube-filmpjes. Uiteindelijk vond ik ook een podcast die ik fijn vond. Ik ging toen ook echte yogalessen bij een docent volgen. Ik merkte dat ik steeds beter in mijn vel kwam te zitten en de hoofdpijn ging langzaam weg.’’

Hoe bent u yogadocent geworden?
‘’Ik was op Ibiza en toen vroeg iemand of ik een privéles kon geven. Yogadocent is een vrij beroep, maar ik voelde mij toen nog niet geroepen om dat te doen. Ik zei dat als ik het volgende jaar terug zou komen, ik yogadocent zou zijn. Ik heb toen verschillende opleidingen voor verschillende soorten yoga gevolgd. Ik ben nu ook nog bezig met een opleiding voor sivananda yoga.’’

Waarom bent u yogadocent geworden?
‘’Het bracht mijzelf veel en dat wilde ik doorgeven aan anderen. Ik vond het bijzonder en ik wil dat anderen dat ook ervaren.’’

Welke yogalessen geeft u?
‘’Ik geef yin yoga, daarbij blijf je langer in een houding, waardoor het goed is voor je bindweefsel. Ik geef ook nog hatha yoga, vinyasa-yoga en power-yoga. Ik geef yin-yang-yoga, dat is wat dynamischer. Ik geef ook rug en schouder yoga, voor mensen met rug- en schouderklachten en verder nog youngadult-yoga, voor scholieren.’’

Volgt u zelf ook lessen?
‘’Ja, elke week. Ik doe sivananda, ashtanga en yin-yoga.’’

Wat brengt yoga u?
‘’Ik word er gelukkig en blij van. Ik krijg ook zin in dingen doen en het geeft mij inspiratie en ruimte, fysiek en geestelijk. Ik denk ook dat het het beste in mijzelf naar boven haalt.’’

Wat is uw favoriete yogavorm?
‘’Ik vind sivananda yoga heel fijn. Het geeft mij genoeg uitdaging maar het heeft ook een bepaalde zachtheid. Als ik meer zin heb in een flow, dan vind ik vinyasa fijn en als ik moe ben dan doe ik vaak yin. Het is dus eigenlijk bijna iedere dag iets anders wat ik fijn vind.’’

Wat vindt u de fijnste yogahouding?
‘’Ik vind de deer twist uit de yin yoga een hele fijne houding, daarbij draai je je werkvelkolom, nek en hoofd. Verder doe ik eigenlijk elke dag wel een zonnegroet, een opeenvolging van meerdere houdingen.’’

Wat is volgens u de werking van yoga?
‘’Yoga leert je verbinden met jezelf. Je leert je grenzen kennen en naar jezelf te luisteren. Dat vergeten we vaak, omdat we erg veel in ons hoofd zitten. Onze geest praat namelijk voortdurend tegen ons. Yoga verstilt onze ‘mind’, je komt meer tot je kern. Ook word je je bewuster van je lichaam, jezelf en je behoeften.’’

Wat vindt u van de populariteit die yoga de afgelopen jaren heeft gekregen?
‘’Aan de ene kant vind ik het fijn, maar aan de andere kant begint het daardoor ook op een vorm van sport te lijken. Soms lijkt het net een soort acrobatiek, terwijl dat het niet is. Hierdoor kan het de mensen die het juist nodig hebben afschrikken. Door de populariteit moeten we niet vergeten waar yoga eigenlijk om gaat. Het gaat niet om het perfect doen van de oefeningen, maar om het gevoel dat je ermee bereikt.’’

Veel mensen denken dat yoga zweverig is. Wat denkt u?
‘’Ik ontken zeker niet dat er zweverige vormen van yoga bestaan. Je kan het zien als extremere vormen van geloof, sommige vormen zijn minder streng en sommige strenger. Zo is het ook met yoga, sommige vormen zijn zweverig en sommige vormen lijken bijna meer een soort sport.’’

Doet u aan meditatie? Wat brengt het u?
‘’Ja, ik mediteer vaak nadat ik yogaoefeningen heb gedaan. Het geeft mij inzicht, rust en helderheid. De eerste paar keer dat je gaat mediteren, zal je merken dat je voortdurend gedachten hebt. Als je het vaker doet, zal dit steeds minder worden en zal je meer tot rust komen.’’

Wat is de mooiste ervaring die u heeft gehad op het gebied van yoga?
‘’Ik volgde een les sivananda yoga en toen deden we de yogaoefeningen op mantra’s. Mantra’s zijn een soort liederen in het Sanskriet. De vibraties van de woorden uit de mantra’s hebben uitwerking op je cellen en de klank van de woorden kan dan dingen veranderen. Als je een mantra meerdere keren achter elkaar zegt, dan zal je merken dat de resonantie ook een bepaalde uitwerking op je gemoedstoestand heeft. Hierdoor kan je ook meer tot je kern komen. Je kern blijft volgens yoga altijd hetzelfde, alleen je geest verandert naarmate je ouder wordt en dingen meemaakt. Volgens yoga is het belangrijk dat je tot je kern en je werkelijke zelf komt. Doordat ik de oefeningen op de mantra’s deed, kreeg ik een soort geluksgevoel dat ook nog dagen aan bleef houden.’’

 

Wat heeft u met het boeddhisme of spiritualiteit?
‘’Met het boeddhisme heb ik niet heel veel. Ik heb zelf een christelijke achtergrond en ik denk dat we als westerlingen in een hele andere wereld leven dan waar het boeddhisme vandaan komt. Ik heb wel meer met spiritualiteit. Ik geloof in de verbinding tussen hemel en aarde en dat er meer is dan wat we kunnen zien.’’

Hoe past u yoga toe in het dagelijks leven?
‘’De ene keer gaat het beter dan de andere keer. Ik probeer dingen los te laten, alles is zoals het is. Why worry?’’