WOERDEN – Yoga is een groeiende sport en iedereen kent het. Ten opzichte van vorig jaar doen 75.000
meer mensen aan yoga. Even kijken hoe yoga is in Woerden: een interview met yoga docente Irma Vermeij van yogastudio Just Body & Mind.

Wie heeft de yogastudio opgericht?

“de yogastudio was eerst Just Pilates, en dat was van Mirjam. Zij is de oprichter van Just Pilates. Zij kwam in contact met Iris, en zij heeft Just Body & Mind opgericht en dat is de yogastudio die er nu is. Zij is de eigenaresse van de studio.”

Zelf ben je yoga instructrice. Waarom heb je gekozen om dit te doen?

“Ik zat al in de sport want ik gaf bodyshape en steplessen. Daarnaast had ik ook een baan in financiële administratie bij een eigen bedrijf. Daar zijn we uiteindelijk mee gestopt. Toen wilde ik iets met yoga doen. Ik zocht energie in mijn leven want ik kwam energie tekort. Ik zocht meer ontspanning, daarom ben ik yoga gaan doen. Toen ik geen baan meer had besloot ik om yoga docente te worden. Ik gaf al les, dus leservaring had ik al”

Merk je nu dat je steeds meer yogales geeft en minder bodyshape en steplessen?

“ja, want de maatschappij vraagt om yoga. Bodyshape lessen vind ik ook leuk, maar steplessen geef ik niet meer. Dat komt vooral omdat ik niet meer dan twaalf lessen in de week kan geven, want meer kan mijn lijf ook niet aan

Hoeveel lessen geef je per dag?

“Ik geef maandag twee lessen en dinsdag twee lessen. Op woensdag drie lessen en op donderdag weer twee. Vaak geef ik op vrijdag en in het weekend ook nog een les. Drie lessen op een dag is eigenlijk al te veel. Ik woon vlakbij de studio, dus als een andere docente te laat komt wordt ik vaak gebeld met de vraag of ik eventjes kan invallen”

Yoga komt eigenlijk voort uit het boeddhisme. Er hangen hier ook heel veel beeldjes en plaatjes van Boeddha. Voel je zelf ook iets van de spiritualiteit, als je yoga doet?

“Nee, zelf voel ik dat niet, maar dat is vooral docent gerelateerd. Niet elke docent heeft daar iets mee en hebben niet de grote wens om naar India te gaan. Er zijn ook heel veel docenten die dat wel hebben. Ik ben zelf niet heel spiritueel aangelegd. Ik doe yoga graag voor de beweging en de rust.”

Zijn er wel mensen die hier komen voor hun levensovertuiging?

“Nee, die zijn er niet echt want deze studio is veel meer back to basic. Er zijn wel yogastudios die wel zo zijn en waar je ook echt de verdieping ingaat, maar yoga is natuurlijk geen levensovertuiging”

Wat zijn de verschillende werkingen van yoga?

“Je lichaam in beweging brengen en al je spieren soepel maken in combinatie met ontspanning. Je moet je lichaam en geest ontspannen en dat is waar men in deze drukke maatschappij naar op zoek is. Men is te druk en heeft stress. In een uurtje yoga kan je dan heel makkelijk tot ontspanning komen”

Wat voor technieken worden er gebruikt tijdens de les?

“Ik gebruik verschillende ademhalingstechnieken die je thuis ook kan gebruiken. Mensen die dit doen merken ook dat ze rustiger in hun drukke levens worden. Ze hebben daar in het dagelijks leven profijt van”.

Wat zijn de bekendste houdingen in yoga?

“De zonnegroet is heel erg bekend. Het Nederlands elftal gebruikt ook de zonnegroet als opwarmoefening. Tijdens de zonnegroet komen alle aspecten van het lichaam aan bod waarbij je in korte tijd je lichaam traint.”

Hoe zou je zelf omschrijven wat yoga is voor jou?

“Yoga is voor mij echt balans in mijn dagelijks leven, dus inspanning en vooral de ontspanning daarin vinden. Ik krijg er energie van. Dat is voor mij yoga”