WOERDEN – De ZZP’ers zijn de laatste tijd veel in het nieuws, dit dankzij de discussies rondom de DBA wet. In Woerden is een organisatie genaamd ZOOOM. ZOOOM is de vereniging van zelfstandigen zonder personeel, oftewel ZZP, in Woerden, Harmelen, Kamerik en Zegveld. Zij organiseren activiteiten voor ZZP’ers om te kunnen netwerken en niet ‘alleen’ te zijn. Toine Hitzert zet zich vrijwillig in voor ZOOOM en dus ook voor andere ZZP’ers.

 

Landelijk zijn er 5% minder ZZP’ers dan vorig jaar, hoe komt dit volgens u?

“Dat zal ongetwijfeld te maken hebben met de wet DBA. Met de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties worden de verantwoordelijkheden van de opdrachtnemer en opdrachtgever bij het beoordelen van hun arbeidsrelatie beter in balans gebracht. Een actuele discussie, hij is nu weer even tijdelijk in de koelkast gezet. De wet is ingezet met een poging om de schijnzelfstandigheid terug te dringen. Om de zielige bouwvakkers die nog geen droog brood kunnen verdienen, omdat ze er bij hun baas uit zijn geknikkerd en daarna gebruikt worden als ZZP’er, om die te beschermen. Dit probleem wordt tegen gegaan, maar het ZZP’er zijn wordt ook een beetje moeilijker gemaakt. Het volgende gevolg is dat een aantal van die ZZP’ers afhaken en terug in dienst worden genomen. Als de spelregels veranderen, dan wordt er geschoven.”

Zal de nieuwe wet succesvol worden volgens u?

“Nee, dat blijkt wel uit de discussie die nu gevoerd wordt en het feit dat het stukje wetgeving weer in de koelkast is gezet. Je merkt dat veel echte ZZP’ers allerlei opdrachtgevers hebben verloren omdat vooral de multinationals bang zijn om geconfronteerd te worden met een of andere discussie met de belastingdienst. Die zijn heel terughoudend geworden, die zitten niet te wachten op het inschakelen van ZZP’ers. Dit is de belangrijkste reden dat de minister de wet heeft teruggetrokken.”

Wat is uw ervaring met het ZZP’er zijn?

“Een aantal nadelen die de klassieke ZZP’er heeft, heb ik niet. Ik heb namelijk twee collega’s omdat ik samen met hen ook een maatschap vorm. Heel veel andere ZZP’ers hebben dat niet en werken alleen, zoals de naam al zegt. Dit kan wel eens eenzaam zijn, je hebt niet altijd contact met mensen die hetzelfde vak uitoefenen.”

U noemt nu alleen nadelen, maar waarom heeft u er dan voor gekozen om ZZP’er te worden?

“Vrijheid. Dit is denk ik vaak het antwoord van ZZP’ers. Je kunt het op je eigen manier doen. Je hoeft minder rekening te houden met een hoge pief of een baas, die vertelt wat je moet doen. Hiervoor heb ik jaren lang in loondienst gezeten en daar heb ik veel geleerd, maar op een goed punt dacht ik dat ik het zelf beter kan. Dit moet ik anders gaan doen. Heel eigenwijs misschien, maar dat moet ook wel als ondernemer. Je moet ook denken dat je iets beter kunt.”

Wat kunt u dan beter?

“Ik werk op basis van vaste prijzen. Wij maken een offerte en we maken van te voren inzichtelijk wat het gaat kosten. Geen uurtje factuurtje, dan gaan mensen uren krassen. Dat is voor de ondernemer, waar ik voor optreed, beter. De ondernemer wil prijszekerheid en niet elke maand in spanning zitten hoe hoog de rekening van de advocaat wordt. Mensen komen namelijk heel vaak bij ons op het moment dat er stront aan de knikker is, en dan is het belangrijk dat je niet vervolgens van de regen in de drup komt en geconfronteerd wordt met torenhoge advocatenkosten.”

Wat is de reden van uw interesse in ZOOOM?

“Ik was nieuw in Woerden, niemand kende mij hier. Ik moest een klantenportefeuille gaan opbouwen, netwerken. Netwerken tot je er bij neervalt, met iedereen koffiedrinken en met iedereen zoenen. Dit doe je door je aan te sluiten bij clubjes, zo heb ik me aangesloten bij ZOOOM.”

Wat betekent ZOOOM voor de ZZP’ers in Woerden?

“Het is een ontmoetingsplek, niet in fysieke zin, maar een plek om bij elkaar te komen. Het is ook een stukje kennis en daar is veel behoefte aan. Je wil je als ZZP’er versterken en dat doe je op verschillende manieren. Je kunt kennis uitwisselen en er is een stukje belangenbehartiging.  Je kunt een breed netwerk opbouwen en elkaar ook gebruiken, helpen en aanbevelen aan anderen.”

Heeft Woerden ook ruimtes waar ZZP’ers samen kunnen werken?

“Ja, er is ook een verzamelconcept. Daar zitten allemaal kamertjes in en die worden nu verhuurd aan ZZP’ers. Er zijn veel kantoorpanden die leeg staan en op deze manier proberen ze die toch een beetje te vullen. Er zijn veel ZZP’ers die behoefte hebben aan die bedrijfsruimte.”